Menu Close

Er is niets frustrerender dan je iPad oppakken om een lege batterij te ontdekken. Of je zit net een spelletje te doen en de ‘batterij nog 5% melding komt in je scherm. Gelukkig zijn er verschillende stappen die je kunt nemen om de levensduur van de batterij te verlengen of het probleem volledig te verhelpen. In deze blog delen we handige tips om ervoor te zorgen dat je iPad je niet in de steek laat als je hem het hardst nodig hebt.

We bespreken de volgende onderwerpen:

  • Batterij iPad loopt snel leeg
  • iPad valt uit terwijl batterij niet leeg is
  • Een bepaalde app of instelling gebruikt te veel stroom
  • Batterij snel leeg door de kou
  • Batterij conditie iPad

Batterij iPad loopt snel leeg

Je haalt je iPad uit de oplader met 100%, je gebruikt hem nauwelijks en een paar uur later is hij nog maar 10%? Dit wijst vaak op batterijslijtage en in dat geval is een nieuwe batterij normaal gesproken de enige oplossing. Het zou ook zo kunnen zijn dat door waterschade of een defect onderdeel in het toestel kortsluiting wordt veroorzaakt waardoor de batterij snel leeg loopt. Deze kans is bij een iPad kleiner dan bij een iPhone die je vaker buiten bij je hebt. Om dit uit te sluiten kun je langsgaan bij een professioneel reparatiebedrijf, zoals ThePhoneLab. Onze specialisten kunnen een gratis diagnose uitvoeren om te kijken welk probleem bij jouw batterij de boosdoener is.

iPad valt uit terwijl batterij niet leeg is

Het komt wel eens voor dat een iPad uitvalt op bijvoorbeeld 20%. Jij denkt dan dat je batterij nog voor 20% was opgeladen terwijl dat eigenlijk niet zo is: je iPad toont een onjuist percentage. Je kan in dit geval proberen de batterij te kalibreren zodat het percentage weer nauwkeuriger wordt. Volg deze stappen om je iPad batterij te kalibreren:

  1. Gebruik je iPad tot de batterij helemaal leeg is en de iPad uit valt.
  2. Leg je iPad aan een officiële Apple oplader van minimaal 12 watt. De 5 watt iPad oplader heeft niet genoeg vermogen. Wacht tot hij weer opstart.
  3. Voer een harde reset uit totdat het Apple logo verschijnt. In de tekst hieronder leggen we je uit hoe je een harde reset kan uitvoeren. De batterij wordt nu gekalibreerd.
  4. Laad de batterij op tot 100%.
  5. Als de batterij op 100% staat laat je de iPad nog minimaal 60 minuten aan de oplader zitten.

Een harde reset doe je als volgt:

iPad zonder Home-knop (bijv. iPad Pro 2018 en nieuwer):

  1. Druk kort op de knop voor het verhogen of verlagen van het volume.
  2. Druk daarna snel de knop voor het verlagen van het volume in.
  3. Houd de zijknop ingedrukt totdat het Apple-logo op het scherm verschijnt. Laat de knop los zodra je het logo ziet.

iPad met een Home-knop (bijv. iPad 9 en ouder):

  1. Houd zowel de aan-uit knop bovenaan (of aan de zijkant, afhankelijk van het model) als de Home-knop ingedrukt.
  2. Houd ze ingedrukt totdat je het Apple-logo ziet verschijnen. Dit kan wel 20 seconden duren.

Zodra het Apple-logo verschijnt, kun je beide knoppen loslaten. Je iPad wordt dan opnieuw opgestart.

Een bepaalde app of instelling gebruikt te veel stroom

Als de batterij van je iPhone snel leegloopt, kan dat liggen aan een bepaalde app die onredelijk veel stroom verbruikt. Dit is te checken in de instellingen van de iPhone:

  1. Ga naar Instellingen
  2. Ga naar Batterij 

Onder ‘Batterij’ kun je een lijst zien van apps die de meeste energie verbruiken. Op het beeld verschijnt nu een lijst met hoeveel stroom elke app gebruikt. Als daar een app tussenstaat die veel stroom trekt, maar die jij nauwelijks gebruikt, kan dit de oorzaak van het probleem zijn. Om dit op te lossen kun je de app verwijderen en opnieuw installeren.

Zie je hier niks geks? Probeer dan de volgende 5 extra tips!

  1. Helderheid van het scherm aanpassen: Het helderheidsniveau van je scherm heeft een aanzienlijke invloed op de batterijduur. Verminder de helderheid naar een comfortabel niveau, vooral in omgevingen met weinig licht. Je zult niet alleen energie besparen, maar ook je ogen minder belasten. Een verlaging van 100% naar 80% helderheid kan tot wel de helft minder stroomverbruik betekenen!
  2. Schakel locatiediensten uit: Sommige apps maken continu gebruik van de locatiediensten, wat de batterijduur aanzienlijk verkort. Ga naar ‘Instellingen’ > ‘Privacy’ > ‘Locatievoorzieningen’ en schakel de locatiediensten uit voor apps die ze niet dringend nodig hebben.
  3. Update naar de nieuwste softwareversie: Zorg ervoor dat je iPad altijd draait op de nieuwste beschikbare softwareversie. Fabrikanten brengen vaak updates uit die de prestaties optimaliseren en de batterijduur verbeteren. Controleer regelmatig op updates in ‘Instellingen’ > ‘Algemeen’ > ‘Software-update’.
  4. Schakel pushmeldingen en bijwerken op de achtergrond uit: Pushmeldingen en het automatisch bijwerken van apps op de achtergrond kunnen de batterij leegtrekken. Ga naar ‘Instellingen’ > ‘Berichtgeving’ om pushmeldingen aan te passen en schakel ‘Ververs apps op de achtergrond’ uit in ‘Instellingen’ > ‘Algemeen’ > ‘Ververs apps op de achtergrond’.
  5. Gebruik de vliegtuigmodus wanneer nodig: Als je je iPad niet actief gebruikt, schakel dan de vliegtuigmodus in. Dit voorkomt onnodig energieverbruik door draadloze verbindingen en zorgt ervoor dat je batterij langer meegaat.

Batterij sneller leeg door kou

Valt je iPad scherm steeds uit en is het buiten erg koud? Dan is de kou wellicht de oorzaak. Lees meer over dit onderwerp in onze blog over wat de kou met jouw batterij doet.

Batterij conditie iPad checken

Ook kun je de maximale capaciteit van je batterij controleren. Dit doe je door de volgende stappen te doorlopen:

  1. Ga naar Instellingen
  2. Ga naar Batterij Batterijconditie
  3. Kijk bij Maximumcapaciteit

Als jij een batterij wilt die maximaal werkt moet dit percentage zo dicht mogelijk tegen de 100% aanzitten. Als je hiervan verzekerd wilt zijn raden we je aan om je iPad batterij na twee jaar te vervangen of als de capaciteit minder is dan 80%. Daarnaast is het belangrijk om altijd een originele Apple oplader te gebruiken. Gebruik liever geen goedkope powerbank of onofficiële opladers want deze kunnen schade aanrichten aan de batterij.

Hebben bovenstaande stappen je helaas niet geholpen? Wij adviseren dan om naar een professionele reparateur (bijvoorbeeld ThePhoneLab – kijk hier voor een vestiging bij jou in de buurt) te gaan. Bij ThePhoneLab doen wij altijd eerst een gratis diagnose. Hierna ben je niet verplicht om over te gaan op reparatie, maar dat kan natuurlijk wel. Maak hier jouw afspraak: