Menu Close

Misschien ben je zelf wel in het water gevallen. Niet getreurd. Een waterschade reparatie kan ervoor zorgen dat je telefoon weer de oude wordt!

Een ongeluk zit in een klein hoekje. De meeste waterschades ontstaan doordat een smartphone in de achterzak wordt gestopt en vervolgens boven de toiletpot eruit valt. Onder insiders bij ThePhoneLab bekend als de ‘playmobile’.

Sommige moderne telefoons zijn natuurlijk waterdicht en wanneer je deze in het water laat vallen, is er niets aan de hand. Maar wanneer je telefoon niet waterdicht is, dan is het verstandig om een waterschade reparatie te doen.

Je niet waterdichte telefoon of tablet in het water laten vallen? 

Probeer dan zo snel mogelijk te handelen naar het volgende stappenplan.

  1. Zet je smartphone zo snel mogelijk uit. Wanneer je scherm niet meer reageert, kan je ook proberen je smartphone uit te schakelen door middel van de harde reset toets combinatie, die vele smartphones hebben. 
  2. Zodra je smartphone is uitgeschakeld, dien je de eventuele hoes te verwijderen en haal je de simkaart houder uit het toestel. Droog daarna je toestel af met een doek. Doordat de simkaart houder uit het toestel is, kan het water enigszins verdampen.
  3. Belangrijk om nu je toestel NIET in de oplader te doen of hem aan te zetten, dit kan catastrofale gevolgen met zich mee brengen.
  4. Ga zo snel mogelijk naar een filiaal van een professionele reparateur (zoals bijv. ThePhoneLab – kijk hier voor een vestiging bij jou in de buurt), waar ze direct kunnen starten met een waterschade reparatie.

Wat gebeurt er met mijn telefoon tijdens een waterschade reparatie?

Zodra je smartphone onder behandeling is bij ThePhoneLab, wordt hij direct uit elkaar gehaald. Je moederbord, het hart van je smartphone, wordt in een machine gestopt die gevuld is met een vloeistof met een zeer hoog alcoholpercentage. De machine zorgt voor ultrasonische trillingen zodat de vloeistof tot in de kleinste uithoeken van je moederbord kan komen. De vloeistof zorgt ervoor dat het water van je moederbord verdwijnt zodat er geen kortsluiting meer kan worden veroorzaakt. Terwijl de machine zijn werk doet, maken de specialisten van ThePhoneLab de overige onderdelen in je smartphone zorgvuldig schoon. Op deze manier is al het water uit je smartphone verdwenen en kan er geen verdere schade worden toegebracht door het water. Na de behandeling wordt je smartphone teruggebouwd en is hij watervrij.

iPhone scherm reparatie Utrecht

Wat is de kans dat mijn smartphone geen schade heeft opgelopen?

Nadat de reiniging is uitgevoerd, gaan wij je smartphone zorgvuldig testen. Zijn bovenstaande stappen goed uitgevoerd, dan is de kans groot dat je telefoon na de waterschade reparatie weer werkt zoals vanouds. Er bestaat helaas ook een kans dat enkele onderdelen stuk zijn gegaan door het water zoals een batterij of scherm. Wij testen elk onderdeel individueel en bepalen samen met jou wat je wel of niet wilt repareren. Het is van tevoren niet mogelijk om met 100% zekerheid te zeggen dat we de waterschade helemaal ongedaan kunnen maken, maar de kans is groot dat wij je telefoon weer als vanouds werkend krijgen met een waterschade schoonmaak! 

Heeft het zin om mijn toestel in rijst te leggen?

In feite zal het zeer weinig effect hebben om je smartphone in rijst te leggen. Rijst neemt weliswaar vocht op maar het vocht zit zo diep in je smartphone, via hele kleine kiertjes, dat het water niet zal opdrogen door de rijst. Daarnaast, opgedroogd water kan nog steeds kortsluiting veroorzaken. Leg je smartphone op een droge plek neer nadat hij in contact is gekomen met water en kom zo snel mogelijk langs voor een waterschade reparatie.

Hoe veroorzaakt water schade aan mijn telefoon?

Water is – zoals je waarschijnlijk begrijpt – een vloeibare stof die vrij gemakkelijk op allerlei plekken kan komen. Een smartphone heeft verschillende kwetsbare openingen zoals je oplaadpoort, speaker en simkaart houder. Wanneer je smartphone in aanraking komt met water en hij niet een IP-rating (klik voor uitleg)  heeft, kan water in minder dan een seconde je smartphone binnen dringen. Water uit de kraan zit vol met chemische stoffen zoals chloor en kalk, waardoor water stroom kan geleiden. Zodra het water dus in contact komt met onderdelen in je smartphone, zal dit kortsluiting veroorzaken. Kortsluiting is funest voor een smartphone. Ook water dat na enkele dagen is opgedroogd kan nog steeds voor kortsluiting zorgen. Doe daarom altijd zo snel mogelijk een waterschade reparatie.