Menu Close

Apple’s batterij-gate: worden we opgelicht of juist geholpen? Bepaal zelf

Grote bedrijven en schandalen. Het gebeurt tegenwoordig zo vaak dat je jezelf bijna afvraagt of het niet gewoon onderdeel is van de marketingstrategie. Denk aan de sjoemelsoftware van Volkswagen, het omkoopschandaal van een Samsung-topman en de seksuele intimidatie en discriminatie bij Uber. En nu is ook iPhone-maker Apple aan de beurt.

We schreven er al eerder over. Jarenlang was het een hardnekkig gerucht: Apple zou zijn apparaten bewust verslechteren door middel van software-updates, zodat de levensduur achteruit zou gaan en je daardoor sneller een nieuwe aanschaf moet doen. Natuurlijk werd dit door de techgigant altijd naar het rijk der fabelen verwezen, maar dit keer konden ze er niet meer omheen. Een week of drie geleden wakkerde een Reddit-gebruiker opnieuw het gerucht aan, waarna Geekbench een serie tests uitvoerde. En wat bleek: bij de iPhones 6, 6 Plus, 6S, 6S Plus, SE, 7 en de iPhone 7 Plus wordt inderdaad door middel van software-updates de snelheid van de toestellen verlaagd.

Sorry of geen sorry?

En toen was het tijd voor Apple om eindelijk te reageren op batterij-gate. Een week of twee later kwam er een excuusbrief. Hierin bieden ze hun excuses aan voor feit dat klanten zich in de steek gelaten kunnen voelen. Ze begrijpen dat mensen denken dat Apple doelbewust telefoons verslechtert zodat ze eerder overgaan op een nieuwer model, maar ze zeggen dat ze nog altijd het beste met hun klanten voor hebben.

Het bedrijf geeft toe dat ze de telefoons met opzet vertragen, maar dat ze dat niet doen om hun klanten een pootje te lichten. Integendeel, ze doen dat om hun klanten een handje te helpen. De lithium-batterijen in een iPhone hebben niet het eeuwige leven. Naar mate je het toestel langer en intensiever gebruikt, gaat de batterij achteruit. En dat klopt, dat is ook nooit een geheim geweest. En hiervoor is Apple (naar eigen zeggen) met een oplossing gekomen. Met nieuwe iOS-updates vertraagde het bedrijf inderdaad de telefoons met een al verslechterde batterij om tegen te gaan dat je tijdens een telefoongesprek niet ineens met een lege accu zit.

(Ver)zwijgen is toch toestemmen? 

Als dat de waarheid is klinkt dat heel nobel, het probleem is echter dat ze vergeten zijn deze ‘handige feature’ te vermelden bij het grote publiek. Wat ze dus ook zijn ‘vergeten’ te vermelden is het feit dat je telefoon met een nieuwe batterij dus weer als nieuw kan zijn. Ondanks feit dat Apple het beste met haar klanten voor heeft, zijn dusdanig veel consumenten op hun teentjes getrapt, dat het wel eens een hele dure vergissing kan worden. Er zijn ondertussen al meerdere groepen die de iPhone-maker voor de rechter hebben gedaagd en, zoals dat gaat in Amerika, mochten zij in het gelijk worden gesteld, dan zou dat het bedrijf miljarden kunnen kosten.

Ook in Frankrijk zal Apple zich hoogstwaarschijnlijk moeten verantwoorden voor de rechter, want sinds 2015 is het daar een misdaad om goed werkende apparaten met opzet te verslechteren. To be continued dus..

Apple’s goedmakertje

Een ander onderdeel van de excuses van Apple is het aanbod om de batterij van je iPhone tegen een hoge korting te laten vervangen. Normaal kostte je dat minimaal €89, maar het hele jaar 2018 kan je langskomen voor een nieuwe batterij voor €29.  

Ook belooft het bedrijf dat er met een iOS-update in begin 2018 meer duidelijkheid zal worden gegeven over de levensduur van de batterij, zodat gebruikers kunnen zien hoe de batterij de prestaties van het toestel beïnvloedt.

Of Apple nou jarenlang haar klanten heeft opgelicht of juist heeft willen helpen, dat mogen jullie zelf bepalen. ThePhoneLab raadt in ieder geval iedereen met een iPhone aan een nieuwe batterij te verkiezen boven een nieuw toestel. Het is beter voor het milieu, het is velen malen goedkoper dan een nieuwe telefoon en je oude toestel wordt weer helemaal als nieuw.