Menu Close

Trage iPhone? Een nieuwe batterij doet wonderen

Het lijkt met een sisser afgelopen, maar enkele maanden geleden stond Apple nog in het middelpunt van de belangstelling. En niet op een positieve manier. De Amerikaanse techgigant maakte jarenlang door middel van software-updates iPhones doelbewust trager. Critici denken dat Apple dat deed om de levensduur van iPhones te verkorten zodat mensen eerder een nieuwe zouden aanschaffen.

Apple zelf kwam met een excuusbrief waarin het verzekerde dat de vertragings-updates in het belang van haar klanten was. Omdat batterijen verouderen, gaan de prestaties van de toestellen achteruit en door de update zou worden voorkomen dat iPhones tijdens zware belasting van de processor zomaar uitvallen.

 

Meten is weten

Wat de waarheid ook moge zijn, Apple had wel een punt. De app Geekbench ontdekte niet alleen het snode plannetje van Apple, ook blijkt uit hun app dat een slechte iPhone-batterij inderdaad van invloed kan zijn op de snelheid van je telefoon. De reden hiervoor is dat iOS de processor van een iPhone op een lagere kloksnelheid zet (wat je kan vergelijken met het toerental van een auto) waardoor apps bijvoorbeeld minder snel opstarten.

Een trage telefoon is voor veel mensen een reden om over te stappen op een nieuwer model. Maar zo’n nieuw toestel kost een hoop van je zuurverdiende geld en draagt nou ook niet bepaald bij aan een beter milieu. En dat terwijl een nieuwe batterij heel goed de oplossing kan zijn van het probleem.

Je kunt meteen naar de winkel rennen voor een nieuwe batterij, maar om zeker te weten of de accu de oorzaak is van je vertraagde iPhone, zijn er een paar betrouwbare doe-het-zelf-tests. Met de Geekbench-app kun je de CPU meten van je toestel. Hiermee test je de snelheid. Je krijgt een score die je kan vergelijken met toestellen van andere personen, maar je krijgt niet te zien of dat nou goed is.

Vergelijk de uitslag daarom met onderstaande tabel. Er zijn twee scores: Single-Core en Multi-Core. Zijn jouw scores veel lager, dan is je telefoon inderdaad trager dan de bedoeling is.

 

Single-Core Multi-core
iPhone 6

1394

2355

iPhone 6 Plus

1436

2423

iPhone SE

2418

4154

iPhone 6s

2267

3888

iPhone 6 / 6s Plus

2427

4157

iPhone 7

3426

5739

iPhone 7 Plus

3438

5763

iPhone 8

4216

10111

iPhone 8 Plus

4216

10169

iPhone X

4204

10108

 

Vervolgens test je in dezelfde app de batterij. Zie je in de middelste resultatenlijst dat het batterijpercentage veel te snel afneemt, dan kan je ervan uitgaan dat je batterij niet meer goed is.

Zijn zowel je batterij score als je CPU score niet goed? Dan is het heel erg waarschijnlijk dat je batterij je iPhone vertraagt.

Geekbench kost €1,09 in de App Store. Als je met de app je batterij wil testen, moet je de iPhone voor meerdere uren een test laten draaien. Voor een goed resultaat is deze dus een tijdje niet bruikbaar.

 

What’s next?

Nu kan je er natuurlijk voor kiezen om de nieuwste iPhone te kopen, maar wil je nou voor een langere periode geld besparen en ook nog eens je steentje bijdragen aan een beter milieu? Dan is een nieuwe accu of en iPhone reparatie dé oplossing.

Bij ThePhoneLab heb je al een nieuwe iPhone-batterij vanaf 25 euro en het kost maar een kwartiertje van je kostbare tijd om hem te laten vervangen. Natuurlijk zullen we niet klakkeloos een nieuwe batterij in je telefoon zetten. Wij controleren hem voor de zekerheid nog met onze professionele software.

Kom langs bij een van onze vestigingen en wij maken je toestel weer als nieuw!