Menu Close

Ben jij er niet zeker van of jouw telefoon een camera reparatie nodig heeft of dat jij het probleem zelf kan fixen? In deze blog leggen wij per issue uit wat jij het beste kan doen. We gaan hierbij in op de volgende issues: 

  • Camera telefoon doet het niet (zwart beeld)
  • Camera beeld heeft wazige vlekken
  • Camera stabilisator stuk (golvend beeld)
  • Camera telefoon stelt niet scherp
  • Paarse vlekken in het beeld bij het maken van foto’s en videos
  • Moet ik mijn camera glas laten vervangen of de gehele camera?

Camera telefoon doet het niet (zwart beeld)

Is het telefoon camera beeld helemaal zwart? Controleer dan eerst of er geen voorwerp, bijvoorbeeld je hoesje, voor zit. Is dit niet het geval? Dan heb je wellicht last van een software probleem. Je kan dat eenvoudig verhelpen door een reset uit te voeren. Lees hier hoe je jouw telefoon reset.

iPhone reset:

  • iPhone 4 t/m iPhone 6S en iPads: houd de thuis- en vergrendelknop voor 15 seconden tegelijk ingedrukt totdat het Apple logo zichtbaar wordt.
  • iPhone 7/7 Plus: houd de vergrendel- en volume omlaag knop voor 15 seconden tegelijk ingedrukt totdat het Apple logo zichtbaar wordt.
  • iPhone 8/8 Plus en alle modellen zonder homebutton: druk kort op de volume-omhoogknop. Druk kort op de volume-omlaagknop. Houd vervolgens de vergrendelknop ingedrukt totdat het Apple logo zichtbaar wordt.

Samsung & OnePlus reset:

  • Houdt de aan/uit knop en volume omlaag (-) knop tegelijkertijd 10 seconden ingedrukt of totdat je het logo ziet.

Huawei reset:

  • Houdt de aan/uit knop 10 seconden ingedrukt.

Camera beeld heeft wazige vlekken 

Er zijn verschillende oorzaken die ervoor kunnen zorgen dat – wanneer jij je camera gebruikt – er wazige vlekken zichtbaar zijn:

  • Er zitten krasjes op het camera glaasje. In dit geval hoeft alleen het camera glaasje vervangen te worden en niet de camera zelf.
  • Zitten er geen krasjes op? Dan kan je proberen je lens schoon te maken met een microvezel- of brillendoekje want stof of viezigheid op de lens kunnen vlekken in het camerabeeld veroorzaken. 
  • Een andere mogelijkheid is dat er vuil of stof achter de lens zit aan de binnenkant van je telefoon. Dit is de reden is dat jouw telefoon camera niet meer werkt. Kom in dit geval langs bij een van onze filialen. Als het stof niet in de lens gebrand is dan kunnen wij deze door middel van een gratis reiniging verwijderen. TIP: je kan testen of het vuil in je camera gebrand is door de camera te richten op een witte achtergrond met veel licht, zie je zwarte wazige vlekjes? Dan is de kans erg groot dat het vuil de camera ingebrand. Wanneer het stof is ingebrand is een telefoon camera reparatie de enige oplossing. 

Camera stabilisator stuk (golvend beeld)

Heb jij het probleem dat je camera beeld trilt of een golvende beweging maakt terwijl je je telefoon stil houdt? Dan is de optische beeld stabilisator stuk. Deze stabilisator zorgt er voor dat video’s en foto’s scherp en stabiel zijn als er met de telefoon wordt bewogen. Het komt vaak voor dat de stabilisator stuk gaat doordat met de telefoon in een houder op het stuur van de motor, scooter of fiets wordt gereden. Door het trillen van de telefoon gaat de optische beeld stabilisator stuk. Door het vervangen van de camera wordt dit probleem opgelost.

Camera telefoon stelt niet meer scherp

Zit er geen barst in je camera glas maar stelt de camera niet scherp? Er kunnen meerdere redenen hiervoor zijn. Allereerst kan het zijn dat doordat je je telefoon een keer (in het water) hebt laten vallen de camera intern beschadigd is. Ook al heeft de val geen externe schade veroorzaakt, er kan intern toch wat stuk zijn. Dit geldt al helemaal bij waterschade.

Net zoals we bij last van golvend beeld zien gebeurd het ook vaak dat door het trillen van de telefoon op het stuur van een motor, scooter of fiets de optische beeld stabilisator stuk is. Dit probleem wordt vaak verholpen door het vervangen van de camera.

Paarse vlekken in het beeld bij het maken van foto’s en videos

Heb jij last van paarse vlekken in het scherm? Dan is je camera sensor stuk. Dit kan komen doordat je telefoon (in het water) is gevallen, door het trillen van de telefoon op het stuur van een motor, scooter of fiets. Ook kan het ontstaan door slijtage of je hebt gewoon simpelweg pech. Wanneer de camera wordt vervangen gaat de sensor mee dus een camera reparatie lost dit probleem op. 

Moet ik mijn camera glas laten vervangen of de gehele camera?

Wanneer moet jij je camera of camera glas vervangen? Je hoeft alleen je camera glas te vervangen als deze beschadigd is door bijvoorbeeld een kras of een barst. Ervaar je andere problemen zoals een trillend camera beeld, wazig beeld of zwart beeld? Kom dan langs voor een telefoon camera reparatie. 

Hebben bovenstaande tips niet geholpen? Ga naar een filiaal van een professionele reparateur (bijvoorbeeld ThePhoneLab – kijk hier voor een vestiging bij jou in de buurt), waar ze direct kunnen starten met een camera (glas) reparatie. Bij ThePhoneLab doen wij een diagnose om te achterhalen wat jouw camera mankeert. Een diagnose is altijd gratis. Hierna ben je niet verplicht om over te gaan op reparatie, maar dat kan natuurlijk wel!