Menu Close

Je kent het wel: je pakt je iPhone en denkt even dat je een mini radiator vast hebt. Misschien ben je een fanatieke gebruiker, of heeft je telefoon een zonnebad tijdens een hittegolf. Hoe dan ook, een oververhitte iPhone is niet alleen irritant, maar kan ook je batterij en prestaties aantasten. Gelukkig hoef je geen ventilator op je telefoon te richten of hem in de koelkast te leggen (doe dat alsjeblieft niet). Met een paar simpele stappen houd je je iPhone koel en voorkom je problemen.

Onderscheid tussen warm en heet

Een iPhone kan tijdens normaal gebruik warm worden, bijvoorbeeld bij het opladen, streamen van video’s of gamen. Dit is geen reden tot zorgen en hoort bij de werking van het toestel.

Wordt je iPhone echter zo heet dat hij zichzelf afsluit, vertraagt of een waarschuwing geeft, dan is er sprake van oververhitting. Dit kan op lange termijn schade veroorzaken en moet zo snel mogelijk aangepakt worden. Hieronder lees je de meest voorkomende oorzaken en wat je eraan kunt doen.

Waarom wordt je iPhone heet?

Je iPhone kan om verschillende redenen heet worden. Vaak is het onschuldig, maar soms kan het een teken zijn dat je telefoon overbelast raakt. Enkele veelvoorkomende oorzaken zijn en wat je er tegen kunt doen:

  • Zware apps: Houd je van gamen of bewerk je video’s alsof je een Hollywood editor bent? Dan kan je iPhone het flink te verduren krijgen. Intensieve apps laten je processor op hoge toeren draaien. 
  • Nieuwe iphone: Data overzetten kost veel energie en kan op de achtergrond dagen duren. Dit maakt dat hij warm is en snel leegloopt.
  • Te weinig opslagruimte: Een volle opslag kan je iPhone vertragen en overbelasten, waardoor het systeem harder moet werken. Dit kan leiden tot warmteontwikkeling. Verwijder onnodige bestanden, foto’s en ongebruikte apps. Ga naar ‘Instellingen’ > ‘Algemeen’ > ‘iPhone-opslag’ om te zien welke apps de meeste ruimte innemen. Weten hoe je dit eenvoudig doet? lees; iPhone geheugen vol? Creëer tijdelijk extra ruimte!
  • Oude of versleten  beschadigde batterij: Een toestel dat vaak te heet wordt, belast de batterij extra. Dit zorgt ervoor dat de batterij sneller achteruitgaat. Na verloop van tijd kan je batterij dus verslijten en inefficiënt worden, waardoor hij sneller heet wordt bij normaal gebruik. Check de batterijstatus via ‘Instellingen’ > ‘Batterij’ > ‘Batterijconditie’. Is de maximale capaciteit onder de 80%? Dan is het misschien tijd voor een batterijvervanging. Wacht niet te lang en maak online je afspraak.
  • Updates en downloads: Die grote software update die je net even tussendoor wilde installeren? Je iPhone werkt achter de schermen harder dan je denkt, en dat levert warmte op.
  • Lange laadsessies: Opladen is een warm klusje voor je batterij. Gebruik je ook nog eens een oplader van twijfelachtige afkomst, dan geef je je telefoon een extra reden om oververhit te raken. Snelladers zorgen bovendien voor extra warmte, omdat ze in korte tijd veel energie leveren. Wil je weten hoe je jouw batterij in topconditie houdt? Lees dan: Optimaal onderhoud van je iPhone-batterij.
  • Direct zonlicht: We kennen allemaal de gevreesde ‘iPhone is te warm’ melding. Klinkt dramatisch, maar je telefoon bedoelt het goed. Laat hem dus niet als een zonneklopper op het dashboard van je auto liggen of in een telefoonhouder laten zitten als je hem even niet nodig hebt.
  • Achtergrondprocessen: Sommige apps blijven stilletjes op de achtergrond energie trekken, een beetje zoals vrienden die altijd snacks eten uit jouw voorraadkast. Even checken en afsluiten in je batterij instellingen kan je iPhone een stuk koeler houden.

    Wat als je iPhone blijft oververhitten?

    Als je iPhone vaak en zonder duidelijke reden oververhit raakt, kan er een probleem zijn met de batterij of een softwarefout. In dat geval kun je een paar dingen proberen:

    1. Start je iPhone opnieuw op: Soms lost een simpele herstart al het probleem op.
    2. Reset je instellingen: Ga naar ‘Instellingen’ > ‘Algemeen’ > ‘Stel opnieuw in’ > ‘Herstel alle instellingen’. Weten hoe je dit veilig doet? Lees dan; iPhone terugzetten naar fabrieksinstellingen? Zo simpel is het!
    3. Neem contact op met een specialist: Blijft je iPhone warm, zelfs na het volgen van alle bovenstaande stappen? Dan is het misschien tijd om hem te laten nakijken. Bij ThePhoneLab helpen onze specialisten met een diagnose en, indien nodig, een batterijvervanging.
    4. Controleer je hoesje: Sommige hoesjes zorgen ervoor dat warmte niet goed weg kan, waardoor je iPhone sneller oververhit raakt. Haal je toestel tijdelijk uit het hoesje en kijk of dit helpt om de temperatuur te verlagen.

    5. Koel je iPhone op de juiste manier af: Leg je iPhone nooit onder de kraan of in de koelkast om hem snel af te koelen. Dit kan vocht- en waterschade veroorzaken, wat je toestel alleen maar verder beschadigt. Laat je iPhone liever op een koele, goed geventileerde plek liggen totdat hij vanzelf afkoelt.

    Laat je batterij vervangen bij ThePhoneLab

    Een warme iPhone is niet meteen reden tot paniek, maar het is wel iets om in de gaten te houden. Door bewuster met je toestel om te gaan en de juiste instellingen te gebruiken, kun je oververhitting voorkomen en de levensduur van je iPhone verlengen. En blijft je iPhone toch warm? Dan weet je nu precies welke stappen je kunt volgen om het probleem aan te pakken. Twijfel je of je toestel nog goed functioneert? Plan eenvoudig een afspraak bij ThePhoneLab en laat je iPhone professioneel checken door onze kosteloze diagnose.