Menu Close

Round-up MWC 2018 (2/2): Sony, Android Go, notches en Facebooken op de maan

Afgelopen week vond in het Spaanse Barcelona het jaarlijkse Mobile World Congress plaats waar bekende en minder bekende techbedrijven hun nieuwste smartphones presenteren aan het grote publiek. Wij zetten de meest noemenswaardige aankondigingen op een rijtje in een tweedelige samenvatting.

 

Dynamisch trillen met Sony

Bij het uitzoeken van een nieuwe smartphone is de Playstation-fabrikant misschien niet direct het eerste merk waar je aan denkt.  Daar willen ze graag wat aan doen want op het MWC 2018 introduceerden ze weer twee nieuwe toestellen. Met de Sony Xperia XZ2 en de XZ2 Compact lanceerde de Japanse techreus twee nieuwe high-end toestellen. Eerstgenoemde toestel is het vlaggenschip-model, het tweede toestel is de betaalbaardere optie.

De verschillen zijn te vinden in de schermgrootte en de batterij-duur. Leuke toevoeging aan het grote model is de dynamische vibratie. Deze nieuwe functie laat het toestel meetrillen op de muziek in bijvoorbeeld een filmpje. Ook is, net als bij Samsung’s nieuwe Galaxy-lijn,  filmen in super slowmotion met 960 fps mogelijk.

Bron: Dutch IT Channel

Android Go 

Google was op het MWC 2018 in Barcelona niet aanwezig om nieuwe smartphones te presenteren. De zoekmachine-gigant introduceerde namelijk een uitgeklede versie van haar besturingssysteem Android: Android Go. Hiermee wil Google het mogelijk maken om haar software vlekkeloos te laten draaien op budget-smartphones, waar eerdere versies van Android vaak te zwaar waren voor de goedkopere toestellen.

Verschillende fabrikanten grepen de lancering van het nieuwe besturingssysteem aan om alvast enkele toestellen te lanceren die gaan draaien op Android Go. De Nokia 1, Alcatel 1X, ZTE Tempo Go en verschillende toestellen van het Franse merk Wiko zijn voorbeelden van budgetmodellen die nu moeiteloos met Google’s besturingssysteem uit de voeten kunnen.

Bron: NewsBytes

 

Notches, notches en nog eens notches 

Niet lang geleden introduceerde Apple met de iPhone X de notch. Het randloze scherm heeft aan de bovenkant een inkeping die ruimte maakt voor de front-camera en enkele sensoren. Dat kwam ze op veel kritiek te staan, maar dat weerhield meerdere bedrijven er niet van de notch te kopiëren op hun toestellen. Zo presenteerde Asus de nieuwe ZenFone 5 op het MWC 2018. Niet alleen lijkt het toestel op de iPhone X, het Taiwanese bedrijf kon tijdens de presentatie geen zin afsluiten zonder te refereren aan Apple.

Maar het kan nog erger. Het Chinese Leagoo presenteerde met de S9 haar toestel als ‘de eerste Android iPhone X’ en het eveneens Chinese bedrijf Blackview heeft met de A30 een speciale Android versie ontwikkeld die niet van Apple’s besturingssysteem iOS is te onderscheiden.

Asus ZenFone 5

Asus Zenfone

Bron: CNET

Leagoo S9 

Bron: gizmochina.com

 

Blackview A30

iPhone X kloon
iPhone X kloon

 

Bron: iphoned.nl

 

Nog meer aankondigingen

Kwantiteit boven kwaliteit

Het relatief onbekende Franse Wiko was vastberaden om het nieuws te halen met haar nieuwe smartphones. En dat is ze gelukt. Kennelijk waren ze niet zelfverzekerd genoeg over de kwaliteit van hun producten, dus zijn ze voor kwantiteit gegaan. Met maar liefst 8 nieuwe smartphones hopen de Fransen zich tussen het geweld van de gevestigde orde te wurmen.

 

Facebooken op de maan

Bij het volgende nieuws dachten we gelijk aan een vervroegde 1 april grap, maar niks is minder waar. Vodafone, Audi en Nokia slaan de handen ineen om een 4G-netwerk aan te leggen op, jawel, de maan. De bedrijven willen in 2019 een raket van SpaceX lanceren met de technologie aan boord om het mogelijk te maken om in HD te streamen vanuit de ruimte. Daar zullen ze op het platteland jaloers op zijn..

 

Vingerscanner in het scherm

De meest in het oog springende technologie op het MWC 2018 komt toch wel van het Chinese Vivo. In hun nieuwe Apex-smartphone is op het oog geen vingerscanner te vinden, maar hij zit er zeker in. Namelijk in het scherm. De hele onderste helft van het scherm is nu in staat om het toestel te ontgrendelen met je vinger.

Met MWC 2018 in Barcelona is voorbij maar dat betekent niet dat je in een diep zwart gat hoeft te vallen. Elke maand brengen wij de meest hardnekkige geruchten op smartphone-gebied en natuurlijk kun je altijd op onze blog terecht voor het laatste nieuws omtrent je beste broekzak-vriend.