Nieuwe smartphone? 7 tips waar je op moet letten
Het is 14.00 uur ‘s middags, je pakt je telefoon uit je zak en tot je verbazing zie je dat je nog maar 8% batterij over hebt. En dat terwijl je vanmorgen nog met een volle accu het huis verliet. Je legt hem – waarschijnlijk niet voor de laatste keer vandaag – aan de oplader. Het is ondertussen ook wel een oud beestje en jullie hebben samen al veel meegemaakt, dus je kijkt bij je provider en ja hoor: je mag een nieuwe smartphone!
Maar dan begint het. Er is zoveel keuze dat een luie batterij ineens helemaal niet meer zo erg klinkt als 5 minuten geleden. Daarom hebben wij voor jou 7 tips waar je op moet letten bij het uitkiezen van een nieuwe smartphone.
De eeuwige discussie: iOS vs. Android
Natuurlijk zijn er meer besturingssystemen dan die twee, zoals Windows Phone of Blackberry OS, maar Apple (iOS) en Google (Android) domineren de markt en de kans is groot dat je met een van de twee software types zult eindigen. Wil je bijvoorbeeld zelf de vormgeving van je scherm kunnen aanpassen, ga dan voor Android. Vind je gebruiksgemak belangrijker? Neem dan iOS.
Say cheese!
Het apparaat in je broekzak is tegenwoordig meer digitale camera dan telefoon. Fabrikanten wedijveren dan ook om de beste camera. Zo heeft Apple’s nieuwste model, de iPhone X, de zogeheten TrueDepth-technologie waarmee je zeer professionele portretfoto’s kunt maken. Maar ook het relatief jonge merk OnePlus, dat vorige week de nieuwe OnePlus 5T lanceerde, staat bekend om zijn uitstekende camera. Ook Samsung, LG en de Google Pixel-telefoons hebben bovengemiddeld goede camera’s. Vraag daarom altijd in je omgeving naar ervaringen en test nieuwe smartphones in de winkel.
Lege batterij? Liever niet
Je wilt natuurlijk niet dat je nieuwe smartphone na twee belletjes, een kwartiertje Facebooken en wat muziek luisteren leeg is. Vergelijk daarom grondig de batterijduur van de verschillende telefoons. Zo deed ExpertReviews een uitgebreid onderzoek naar de beste batterij.
Ook de manier waarop en de snelheid van het opladen is het opletten waard. Zo kunnen de Samsung Galaxy-modellen draadloos opladen en beschikken ze over fast charge-technologie. Daarmee kan je binnen een half uur meer dan de helft van je batterij weer vullen. Ook de iPhone X, 8 en 8 Plus en de OnePlus-toestellen beschikken over draadloos opladen en fast charging.
Willen we meer of minder opslagruimte?
Vooral veel iPhone-gebruikers zullen het wel kennen: Opslaggeheugen bijna vol. U kunt de opslagruimte beheren in uw instellingen. Aangekomen bij je instellingen blijkt dat er eigenlijk helemaal niet zo veel op staat, behalve een hoop onverklaarbare opslag.
Wil je dit voorkomen? Neem dan een toestel met meer geheugen. Sommige Android-toestellen hebben de mogelijkheid om een externe geheugenkaart te plaatsen. Zo hoef je nooit je dierbare foto’s te verwijderen.
Het kan ook andersom. Hield je bij je oude toestel veel geheugen over? Overweeg dan een nieuwe smartphone met minder opslagruimte. Scheelt in de kosten!
Size does matter
Weet je nog dat je vroeger het kleinste mobieltje moest hebben en dat je er niet bij hoorde als je een ‘koelkast’ had? Die tijd is voorbij. Nieuwe smartphones worden groter en groter. Sommigen beginnen eng dichtbij het formaat tablet te komen. Wil je liever terug naar die ‘goeie ouwe tijd’ van de kleine telefoons? Dat kan. Zo heeft Apple de iPhone SE waarmee je een nostalgisch ‘broekzakgevoel’ houdt. Kan het voor jou niet groot genoeg zijn (we bedoelen je smartphone hè ;-))? Dan is er ook genoeg keuze, zoals de Samsung Galaxy S8+, Samsung Galaxy Note 8, de Google Pixel XL en de iPhone 8 Plus.
Barstensvol krassen
Een groot scherm op je telefoon betekent een grote barst als je hem uit je handen op straat laat kletteren. Amerikaanse verzekeraar SquareTrade test hoe breekbaar nieuwe smartphones zijn. Zoals deze test met de breekbaarste telefoon ooit.
Of de ene telefoon nou minder breekbaar is dan de ander; een ongeluk zit in een klein hoekje. Dus gebruik een hoesje en/of screen protection.
We blijven Nederlanders
Hier staat het onderaan de lijst, maar bij de meeste mensen zal het doorslaggevend zijn bij de smartphone-keuze: de prijs. iPhones zijn de duurste, dat is geen geheim. Maar bij de concurrentie zijn er grote prijsverschillen. Zo liggen de Google Pixel-telefoons (Android) qua prijs niet ver weg van Apple, maar zijn bijvoorbeeld de Oneplus 5 en 5T (ook Android) vele malen goedkoper. Jouw oude telefoon repareren is misschien wel de slimste keuze.
Bonus
Zie je met al die keuze door de bomen het bos niet meer of ben je zó gehecht aan je oude mobiel dat je er geen afstand van kunt doen? Dan kan je er ook voor kiezen om je oude telefoon te laten repareren of te upgraden. Een nieuwe batterij doet wonderen en is ook nog een stukken goedkoper.
Twijfel je nu helemaal? Nieuwe smartphone of upgrade? Dan is dit artikel misschien wel wat voor jou.