Mijn laptop laadt niet meer op, help!
Er is weinig zo irritant als je werkdag beginnen met een laptop die niet meewerkt. Misschien loopt de batterij sneller leeg dan je koffiezetapparaat werkt, of heeft de M-toets besloten een dagje vrij te nemen. Maar als je beseft dat je laptop op een grijze dinsdagochtend helemaal niet meer oplaadt en je uiteindelijk alleen naar een zwart scherm aanstaart, is de neiging groot om hem linea recta door het raam te gooien. Geen paniek! Bij ThePhoneLab snappen we dat je laptop op zo’n regenachtige dinsdag een reddingsboei is. Daarom vertellen we in deze blog wat er mis kan zijn en, nog beter, hoe je het zelf kunt oplossen.
- Waarom laadt mijn laptop niet meer op?
- Korte trucs die je zelf kunt uitvoeren
- Je laptop onderhouden op lange termijn
- Ten einde raad? ThePhoneLab got you!
Waarom laadt mijn laptop niet meer op?
Als je laptop niet meer oplaadt, kunnen er verschillende boosdoeners zijn. Misschien is je oplader kapot of de kabel versleten, waardoor hij zijn werk niet meer doet. Het kan ook aan de oplaadpoort liggen, door ophoping van stof of kruimels kan de verbinding blokkeren (die snacks waren het vast waard). We vertellen je zo hoe je dit het beste kan verhelpen en kan vermijden in de toekomst.
Daarnaast is de batterij misschien simpelweg aan het einde van zijn levensduur. Batterijen hebben een houdbaarheidsdatum, en na verloop van tijd reageert hij niet meer op de verbinding met de oplaadkabel of houdt hij simpelweg op met werken. Soms ligt het probleem aan de software kant, een verouderde update of verkeerde instellingen kunnen roet in het eten gooien.
En laten we oververhitting niet vergeten, laptops zijn gevoelig en kunnen zichzelf beschermen door niet meer op te laden als ze te warm worden. Verhitting van de computer ontstaat natuurlijk wanneer de laptop in een warme setting volle toeren draait, wat je misschien niet wist is dat dit ook kan gebeuren wanneer je laptop zware applicaties rond de klok aan heeft staan. Wil je meer weten over hoelang je laptop mee gaat en hoe je de levensduur ervan kan verlengen? Lees dan: Hoe lang gaat een laptop mee?
Korte trucs die je zelf kunt uitvoeren
Volg deze snelle trucs om te ontdekken wat er mis is met je laptop. Hoe simpel het ook klinkt, soms is een kapot stopcontact de boosdoener. Plug je oplader in een ander stopcontact en kijk of je laptop oplaadt. Doet hij het nog steeds niet? Dan zit het probleem waarschijnlijk in de oplader zelf of je laptop.
Voor de zekerheid: probeer je oplader eens bij de laptop van een collega of klasgenoot. Werkt het daar wel? Dan is je oplader oké. Werkt het daar ook niet? Dan is het tijd om afscheid te nemen van je (waarschijnlijk niet-originele) oplader. Heb je USB-sticks, externe harde schijven of andere randapparatuur aangesloten? Haal ze eruit en start je laptop opnieuw op. Als je laptop dan nog steeds niet wil meewerken, ligt het probleem écht in je trouwe apparaat.
Oke, tijd om je laptop zelf onder handen te nemen.
Begin met het controleren van je oplaad poort. Gebruik perslucht of blaas (zonder speeksel, alsjeblieft) om vuil en stof eruit te verwijderen. Dit is old-school troubleshooting, maar geloof ons, het werkt nog steeds. Als dit niet helpt, probeer een power reset. Houd de aan/uit-knop minstens 30 seconden ingedrukt, en geef je laptop een frisse start. Werkt hij daarna nog steeds niet? Grote kans dat de batterij is opgebrand en toe is aan vervanging.
Je laptop onderhouden op lange termijn
Je laptop is een van je meest waardevolle tools, dus het is belangrijk om hem goed te onderhouden en zijn levensduur te verlengen. Met een paar simpele stappen kun je veel problemen voorkomen en ervoor zorgen dat hij betrouwbaar blijft werken.
Begin met het schoonhouden van je laptop. Zoals we al hebben aangegeven, stof en vuil kunnen zich ophopen in de ventilatieopeningen en de oplaadpoort, wat oververhitting en verbindingsproblemen veroorzaakt. Vermijd stoffige plekken en eet voortaan je koekje boven een bord in plaats van je laptop, zo makkelijk kan het zijn! De batterij vraagt ook om aandacht. Voorkom dat je batterij constant volledig oplaadt of helemaal leegloopt; dit belast de batterij onnodig en vermindert de levensduur. Houd hem idealiter tussen de 20% en 80% opgeladen.
Gebruik zware apps of processen spaarzaam als je geen oplader bij de hand hebt, zodat je batterij minder snel leegloopt. Softwarematig onderhoud is minstens zo belangrijk. Zorg ervoor dat je besturingssysteem en drivers up to date zijn. Dit voorkomt compatibiliteitsproblemen en zorgt ervoor dat je laptop optimaal blijft presteren. Als laatste is het belangrijk je opslag niet altijd constant vol te houden, dit zorgt voor traagheid en op den dien weer een defecte accu. Wil je meer weten over wat jouw laptop trager maakt en hoe je dit kan verhelpen? lees dan: is jouw laptop traag? zo fix je dat in no time
Ten einde raad? ThePhoneLab got you!
Werkt geen enkele truc? Dan ligt het probleem waarschijnlijk aan je accu, dit is dus lastig zelf te verhelpen. Geen zorgen, je hoeft hem écht niet door het raam te gooien (hoe verleidelijk dat ook is). Bij ThePhoneLab staan we klaar om je uit de brand te helpen, hoe hopeloos de situatie ook lijkt. Onze experts hebben alles al gezien: van batterijen die weigeren tot oplaad poorten vol stof en laptops die het compleet hebben opgegeven. We werken met originele onderdelen en onze specialisten hebben de vaardigheden om je laptop weer een tweede leven te geven.
Maak snel en eenvoudig een afspraak via onze website of loop gewoon binnen. Binnen no-time heb je je trouwe laptop weer terug, werkend alsof er nooit iets mis was.