Menu Close

Een niet-startende MacBook kan behoorlijk frustrerend zijn, maar geen paniek! We gaan dieper in op mogelijke oorzaken en oplossingen voor verschillende situaties. Lees verder om te ontdekken wat je kunt doen als jouw MacBook pro of MacBook Air niet opstart of niet aan gaat.

MacBook Start Niet Op: Eerste Stappen

Wanneer je MacBook niet wil opstarten, probeer dan eerst deze algemene stappen:

  1. Controleer de stroomtoevoer, ofwel de batterij en oplader:

Zorg ervoor dat je MacBook is aangesloten op een goed werkende oplader en laat hem een tijdje opladen. Als de batterij helemaal leeg is, kan dit soms de oorzaak zijn. 

  1. Heeft jouw MacBook een MagSafe lader? Controleer of het lampje van de oplader oranje gaat branden.
  2. Heb je toegang tot een andere oplader? Test deze voor minimaal 30 minuten. Een hele lege batterij kan erg lang de tijd nodig hebben om op te starten.
  3. Vergeet niet de werking van het stopcontact te testen met een ander apparaat.

Heb je al langere tijd last van een steeds slechter wordende batterij? Dan is de kans ook groot dat hij nu helemaal defect is. Een nieuwe batterij zal mogelijk het probleem verhelpen. 

 

2. De MacBook is nog niet vanzelf aan gegaan?

Probeer dan de aan/uit knop 10 seconden ingedrukt te houden. Druk daarna opnieuw op de aan/uit knop en om te controleren of jouw MacBook Pro of MacBook Air nu wel opstart.

3. Zwart scherm? Controleer het beeldscherm van de MacBook:

Check voor beeldschermproblemen door de volgende dingen te controleren wanneer je de aan/uit-knop indrukt:

  1. Hoor je het opstartgeluid van je MacBook Pro of MacBook Air uit de speakers?
  2. Hoor je een zoemend geluid van het draaien van de ventilator of harde schijf?
  3. Gaat het lampje branden op de Caps lock toets wanneer je deze indrukt?

 

Is het antwoord op (1 van) deze vragen Ja? Dan is de kans groot dat je MacBook zelf aan gaat en opstart. Je kunt dit bevestigen door een extern beeldscherm aan te sluiten. Werkt dit scherm wel? De kans is groot dat het scherm van je MacBook defect is en vervangen moet worden. Kijk hier voor de prijs en maak een afspraak.

4. Voer de volgende resets uit bij de MacBook:

 

  • Het NVRAM / PRAM geheugen resetten

In het NVRAM en PRAM geheugen worden verschillende systeeminstellingen opgeslagen. In nieuwe MacBooks is het NVRAM geheugen geïntegreerd en bij de oudere MacBooks worden instellingen bewaard in het PRAM geheugen.

Beide geheugenblokken worden op dezelfde manier gereset: Druk de toetsencombinatie Command-Option-P-R tegelijkertijd in en start je MacBook op terwijl je de toetsen ingedrukt blijft houden. 

Heeft dit het probleem niet verholpen? Probeer de volgende reset:

  • System Management Controller (SMC) reset

Het restarten van het SMC-systeem is aan te raden wanneer je MacBook niet meer wil opstarten en de vorige vier oplossingen niet gewerkt hebben.

Wat doet de SMC?
Het SMC (System Managment Controller) stuurt verschillende functies aan zoals de slaap- en waakfunctie, verschillende lampjes, ventilatoren en niet geheel onbelangrijk: de stroomvoorziening van de laptop. En juist de stroomvoorziening is nodig voor het opstarten van de laptop.

Hoe reset je de SMC?

  • MacBook zonder Touch-ID:  druk tegelijk de toetsen Shift – Control – Option (links) en de aan/uit knop. De toetsen dien je 5 seconden lang ingedrukt te houden. Probeer na deze reset je MacBook opnieuw op te starten.
  • MacBook met Touch-ID: druk tegelijk de toetsen Shift (rechts) – Control – Option (links) en daarna de aan/uit knop. De toetsen dien je 5 seconden lang ingedrukt te houden. Probeer na deze reset je MacBook opnieuw op te starten.

5. Controleer de software en herstel macOS opnieuw

Gaat je MacBook nog steeds niet aan? Er zijn nog grofweg 2 opties over:

Start je MacBook niet door maar geeft hij wel signalen van leven? Dan is de kans aanwezig dat er een probleem is met de software. Je kunt proberen macOS opnieuw te installeren. Je verliest hier in principe geen gegevens door. Echter kan het zijn dat je er hierdoor achter komt dat er al gegevens verloren waren gegaan.

MacOS opnieuw installeren doe je door de toetsen Command + R ingedrukt te houden. Deze twee toetsen laat je los wanneer het Apple logo op het beeldscherm verschijnt. Vervolgens klik je op ‘Installeer macOS (OS X) opnieuw’ en druk je daarna op ‘ga door’. Hierna hoef je alleen nog maar de instructies op het scherm te volgen en je macOS is opnieuw geïnstalleerd.

6. Moederbord problemen

Als alle eerdere stappen zijn nagelopen en geen oplossing hebben geboden is de kans groot dat het om een moederbord probleem gaat. Het moederbord van je MacBook kun je zien als het brein. Alle onderdelen zoals je scherm, batterij, toetsenbord, trackpad etc. zitten hierop aangesloten. Het moederbord zelf bestaan uit duizenden en duizenden chips, weerstanden en andere componenten die om uiteenlopende redenen defect kunnen raken. Vochtschade is de meest voorkomende oorzaak.

In tegenstelling tot Apple zelf vervangen wij niet het gehele moederbord maar kunnen wij ook op component niveau reparaties uitvoeren. Dus niet je moederbord vervangen, maar repareren. Omdat MacBooks een erg dun en licht ontwerp hebben, zijn veel componenten geïntegreerd in het moederbord, waaronder het geheugen. De kans is dus groot dat je een moederbord reparatie nodig hebt om weer bij je data te kunnen.

De kosten voor MacBook moederbord reparaties variëren. Dit is met name afhankelijk van de oorzaak (bijvoorbeeld waterschade), het type MacBook en de ernst van het probleem. Toch zijn ze met een vanafprijs vanaf €249 euro vaak fors goedkoper dan een nieuwe MacBook.

Je MacBook Pro of MacBook Air start nog steeds niet op?

Hebben bovenstaande stappen je helaas niet geholpen en wil je graag advies van een echte specialist? Kom langs bij ThePhoneLab– kijk hier voor een vestiging bij jou in de buurt.

Bij ThePhoneLab doen wij altijd eerst een gratis diagnose. Soms kunnen we je snel en kosteloos direct helpen. Is het wel een ingewikkelder probleem om op te lossen? Dan vertellen we je van tevoren altijd wat de exacte kosten gaan worden.

Maak hier jouw afspraak: