De batterij van je iPhone verbeteren? Zo haal je het meeste uit je accu!
We maken het te vaak mee: de batterij van je iPhone staat bijna op nul. Wéér moet je die powerbank tevoorschijn halen, wéér ben je op zoek naar een stopcontact of uitgerekend dán heb je helemaal geen oplader mee. De oplossing? Zorgen dat de batterij altijd goed is opgeladen. In dit artikel geven de specialisten van ThePhoneLab allerlei tips om de batterijconditie van jouw iPhone optimaal te houden of zelfs te verhogen, zodat je zelden met een lege batterij hoeft te dealen. Want zoals onze specialist Boris altijd zegt: ‘voorkomen is beter dan genezen!’
Batterijconditie iPhone verhogen
Een iPhone ten volle te benutten, begint bij een juiste behandeling van de batterij. Door op de goede manier op te laden kun je namelijk de batterijconditie hoog houden, of zelfs verhogen. Li-ion-batterijen (het soort batterij dat in je smartphone zit) kunnen best wat aan, maar met een aantal veranderingen in hoe jij je oplader gebruikt kan je de totale levensduur van de accu vaak enorm verbeteren:
- Laad de telefoon op zodra je nog 20% batterijduur over hebt.
- Stop met opladen wanneer je batterij 80% bereikt. Het opladen van je telefoon tot 100% kan ook, maar zorg ervoor dat de telefoon niet langer in de oplader zit als 100% is bereikt.
- Ontladen onder 20% is schadelijker dan opladen boven 80%.
Belangrijk! Gebruik altijd een originele lader. Nep-opladers veroorzaken permanente schade aan je batterij en telefoon.
Sinds de software-update naar iOS 13 heeft Apple een functie ingebouwd die ervoor zorgt dat de batterij minder snel slijt. Deze functie heet “geoptimaliseerd opladen” en is standaard ingeschakeld. De functie doet het volgende: de iPhone leert wat je dagelijkse oplaadroutine is, zodat deze pasverder oplaadt dan 80% wanneer je je iPhone nodig hebt. Dit komt erop neer dat als je je iPhone ’s nachts in de lader doet, deze pas vlak voordat je wakker wordt verder oplaadt vanaf 80%. Op deze manier kun je je smartphone met een gerust hart in de oplader doen voor dat je gaat slapen.
Energiebesparingsmodus
Een andere functie die Apple heeft ingebouwd, is de energiebesparingsmodus. Zodra de batterij van jouw iPhone bijna leeg is, geeft het systeem een signaal (bij 20% en 10%). Je kunt dan kiezen voor de energiebesparingsmodus, waarin bepaalde apps worden uitgeschakeld of alleen op de achtergrond (en minimaal) actief blijven. Zo valt jouw telefoon voorlopig niet uit, ook al is de batterij bijna leeg. Zodra de batterij weer volledig is opgeladen, stopt ook automatische de energiebesparingsmodus.
iPhone up-to-date
De batterij van jouw iPhone kan het beste functioneren wanneer alle software up-to-date is. Zorg er daarom voor dat altijd de laatste versie van het besturingssysteem iOS is geïnstalleerd. Dit kun je controleren bij ‘Instellingen’ > ‘Algemeen’ > ‘Software-update’. Een beschikbare update kun je meteen installeren. Doe dit tijdens het opladen, of via iTunes en de computer. Lukt het updaten niet? Raadpleeg onze tips in ThePhoneLab-Kennisbank!
Bekijk je instellingen: hoe kan ik mijn batterij zo veel mogelijk sparen?
We zien vaak genoeg dat klanten onbewust apps open hebben staan in de achtergrond die enorm veel batterij verbruiken.
- Ga naar Instellingen > Batterij. Hier krijg je informatie te zien over je batterij verbruik.
- Klik binnen dit menu ook op Batterijconditie. Hier zie je de maximum capaciteit. Als de maximum capaciteit lager dan 80% is, dan is de batterij vaak al aan vervanging toe. Tip! Check ook Instellingen > Schermtijd om te zien of sommige apps te veel batterij gebruiken.
- Als je een iPhone X, XS/XS Max of 11 Pro/Pro Max hebt, kan je naar Instellingen > Beeldscherm en helderheid gaan, en kiezen voor ‘dark mode’. Dit maakt veel elementen van je iPhone donkerder. Met een OLED scherm staan die zwarte delen van je scherm echt uit en dat neemt minder batterij in beslag.
- Zet energiebesparing aan en/of dim de helderheid van je scherm.
Met deze stappen hoeft de telefoon minder hard werken om een beeld te vertonen en bespaar je dus net wat meer energie!
Instellingen wifi
Wist je dat wifi gebruiken de batterij minder energie kost dan verbinding maken via een mobiel netwerk? Probeer dus altijd als eerst te verbinden met een wifi-netwerk. Dit kan via ‘Instellingen’ > ‘Wifi’.
Temperatuur batterij
Je hebt het vast al eens gemerkt: zodra je in hartje zomer op het strand ligt, loopt de batterij van jouw iPhone in een rap tempo leeg. Hoe hoger de temperatuur, hoe minder goed jouw batterij functioneert. En let op, want blootstelling aan een te hoge temperatuur of opladen terwijl het heet is, kan permanente schade opleveren aan de batterij. De meest ideale temperatuur voor een smartphone of ander device is tussen de 16 en 22°C. In een omgeving van 35°C of hoger kun je een iPhone beter niet bewaren of gebruiken. Ben je in een ijskoude omgeving? De batterij van de iPhone zal dan sneller leeg zijn, maar dit levert geen blijvende schade op.
iPhone- of iPad-batterij verbeteren door kalibreren
Misschien heb je weleens gehoord van kalibreren. Dit is het opnieuw afstemmen van functies, zodat afwijkingen hersteld kunnen worden en de actuele status correct wordt weergegeven. Kalibreren is dus met name zinvol wanneer je denkt dat het percentage van de batterij niet goed aangegeven wordt. Het kalibratieproces zorgt ervoor dat de hardware van de telefoon of tablet beter kan inschatten welk percentage de batterij nog over heeft.
In het artikel ‘De batterij van jouw iPhone of iPad opnieuw kalibreren’ leggen onze specialisten precies uit wanneer en waarom het zinvol is om de batterij van jouw device te kalibreren. En natuurlijk nemen ze je stap-voor-stap mee in het kalibratieproces.
Let op: er zijn geen aanwijzingen dat kalibreren er ook voor zorgt dat de batterij daadwerkelijk langer meegaat!
Je iPhone-batterij vervangen is mogelijk de beste optie
Niet alle problemen kunnen verholpen worden met bovenstaande tips & tricks. Helaas bestaan er nog geen batterijen die tientallen jaren meegaan. Afhankelijk van hoe intensief jij je telefoon gebruikt en hoe je omgaat met de batterij, moet de conditie van de batterij nog in orde zijn. Apple geeft immers een jaar garantie op de batterij. Meestal is je telefoon na ongeveer 2 jaar wel toe aan een nieuwe batterij; de capaciteit zal dan rond de 80% liggen.
Veel reparatie- en/of telefoonwinkels bieden nieuwe batterijen. Meestal bieden ze dezelfde service, maar zorg ervoor dat je altijd naar een winkel gaat die originele onderdelen aanbiedt. Bij ThePhoneLab bijvoorbeeld 😉
- Klik hier om een afspraak bij ons te maken. Wij vervangen je batterij in minder dan 30 minuten.
- Je kan ons ook bellen via: 020 737 29 42
- Of kom langs. Ook zonder afspraak kunnen wij binnen no-time je batterij vervangen (of andere reparaties uitvoeren)!