Menu Close

Merk je dat de achterkant van je telefoon omhoog komt, je laptop niet meer goed sluit of je apparaat onverwacht wiebelt op een vlakke tafel? Grote kans dat je batterij opgezwollen is. Gelukkig betekent dit niet dat je apparaat meteen afgeschreven is, als je weet wat je moet doen.

Je hoeft niet gelijk bang te zijn dat je telefoon of laptop ontploft. Echter, zodra je merkt dat je batterij is opgezwollen, is het belangrijk om wel professionele hulp te zoeken en je telefoon niet meer te gebruiken. Maak hier gelijk een afspraak en laat één van onze specialisten je, kosteloos, adviseren.

Hoe herken je een opgezwollen batterij?

Een opgezwollen batterij verraadt zichzelf vaak door subtiele, maar duidelijke signalen. Bij een telefoon zie je kieren rond het scherm, een bolle achterkant of zelfs een loskomend scherm (vooral bij iPhones) of een achterkant die begint op te bollen (vaak bij Android toestellen). Bij een laptop merk je het doordat het toetsenbord of trackpad niet meer soepel werkt, omdat de batterij deze van binnenuit omhoog duwt. Ruik je een zoete, chemische geur? Dat kan duiden op een lekkende cel, wat extra gevaarlijk is. Tip: haal je telefoon af en toe uit het hoesje om deze signalen op tijd te spotten. Een opgezwollen batterij kan bovendien interne schade veroorzaken, zoals een gebarsten scherm of een defect toetsenbord.

Waarom zwelt een batterij op?

Een opgezwollen batterij ontstaat meestal door een ophoping van gas binnen de batterijcellen. Dit kan worden veroorzaakt door:

  • Oververhitting: Langdurig opladen of blootstelling aan extreme temperaturen. Wil je meer weten over de oververhitting van je iPhone? lees dan; Wordt jouw iPhone warm? Volg deze stappen
  • Ouderdom: Net als alles in het leven heeft ook een batterij jammer genoeg niet het eeuwige leven. Na honderden laadcycli raakt het materiaal binnenin versleten, en dat kan ervoor zorgen dat de batterij begint op te zwellen.
  • Schade: Een kleine val lijkt op het eerste gezicht misschien onschuldig, maar batterijen zijn gevoeliger dan je zou verwachten. Een harde klap kan je batterij een goede dreun geven, wat uiteindelijk leidt tot gasophoping en, je raadt het al, een opgezwollen batterij.
  • Overladen: Slechte opladers of constant 100% opladen kan de levensduur verkorten en zwelling veroorzaken.

Kan een opgezwollen batterij ontploffen?

We horen allemaal wel het gruwelverhaal over de Samsung Galaxy note 7 die spontaan in vlammen opging een aantal jaar terug. En ja, in extreme gevallen kan een opgezwollen batterij ontploffen of brand veroorzaken. Dit gebeurt vooral als de batterij wordt doorboord, blootgesteld aan hitte of blijft opzwellen zonder dat er iets aan wordt gedaan. Het gas dat zich ophoopt in de batterij kan onder druk komen te staan en uiteindelijk ontsnappen op een manier die je liever niet van dichtbij meemaakt.

Maar laten we niet meteen paniek zaaien. Als je batterij opgezwollen is, hoef je niet acuut je huis te evacueren met een brandblusser in je hand, zolang je het probleem serieus neemt en het niet laat voor wat het is. Een opgezwollen batterij is een waarschuwing, een teken dat het tijd is om actie te ondernemen voordat het echt misgaat. Negeer je het, dan kan het van een onhandig probleem veranderen in een veiligheidsrisico. Het goede nieuws? Er zijn veilige en eenvoudige manieren om dit aan te pakken, zonder dat je telefoon een gevaarlijk experiment wordt.

Wat moet je doen bij een opgezwollen batterij?

Gelukkig zijn er een paar simpele stappen die je kunt volgen om jezelf en je apparaat veilig te houden. Geen paniek, geen onnodige risico’s, gewoon slim handelen. Volg dit stappenplan en zorg ervoor dat je batterij geen groter probleem wordt dan nodig!

  1. Stop direct met opladen en gebruiken: Hoe eerder je dit doet, hoe kleiner de kans dat je batterij besluit om er een spectaculaire finale van te maken. Blijf er vooral niet op tikken en negeer het probleem niet, dit is niet het moment om te hopen dat het ‘vanzelf overgaat’.
  2. Leg het apparaat op een veilige plek: Geen broekzak, geen bank, en al helemaal niet onder je kussen. Kies een stabiel, niet brandbaar oppervlak, zoals een stenen tafel of een metalen bak. Extra voorzichtig? Zet ‘m buiten bereik van huisdieren en nieuwsgierige handjes
  3. Probeer de batterij niet zelf te verwijderen: Hoe verleidelijk het ook is om zelf even ‘te kijken’, een opgezwollen batterij is kwetsbaar en kan scheuren of lekken. Je wilt niet de persoon zijn die ontdekt hoe gevaarlijk een beschadigde batterij echt is. Laat het zitten en raak het zo min mogelijk aan.
  4. Laat de batterij professioneel vervangen: Dit is niet het moment voor een doe het zelf avontuurtje. Onze specialisten bij ThePhoneLab weten precies hoe ze een opgezwollen batterij veilig kunnen verwijderen en vervangen. Het veiligste is wanneer de batterij leeg is, dus laat je toestel leeglopen en laadt niet meer bij. Maak hier een afspraak en laat het over aan de experts, geen risico, geen gedoe!

Voorkom een opgezwollen batterij

Wil je de kans op een opgezwollen batterij minimaliseren? Zorg dan voor goed batterijbeheer:

  • Gebruik alleen originele of gecertificeerde opladers.
  • Laad je batterij niet constant op tot 100%. Tussen 20-80% is ideaal.
  • Houd je apparaat uit de volle zon en weg van extreme kou.
  • Vervang je batterij op tijd als je merkt dat de prestaties achteruitgaan.

Meer weten over hoe je de batterijconditie van jouw telefoon optimaal houdt?

Lees:

ThePhoneLab vervangt je batterij veilig en snel

Een opgezwollen batterij is dus echt geen probleem om te negeren. Hoe langer je wacht, hoe groter het risico dat je toestel er letterlijk de brui aan geeft. Gelukkig hoef je niet zelf op onderzoek uit, want bij ThePhoneLab weten we precies hoe we jouw batterij veilig en snel vervangen.

Wil je zonder risico’s weer een goed werkende telefoon? Maak vandaag nog een afspraak en laat je batterij vakkundig vervangen door onze specialisten. Zo voorkom je verdere schade en kun je weer zonder zorgen gebruikmaken van je toestel!