Menu Close

Eens in de zoveel tijd moet je jouw MacBook updaten. Een geüpdatete laptop werkt nou eenmaal het veiligst, snelst en makkelijkst. Wil je weten waarom? De specialisten van ThePhoneLab leggen het je uit én vertellen je meteen hoe je de update uitvoert. En door!

MacBook updaten

Regelmatig jouw MacBook updaten is om verschillende redenen belangrijk. Als een laptop up-to-date is, maakt deze gebruik van het nieuwste beveiligingssysteem, waardoor jouw MacBook Air of Pro beschermd is tegen virussen/malware (afkorting van malicious software, schadelijke software). Daarnaast kan een update nieuwe functies met zich meebrengen, waardoor vaak ook de compatibiliteit (de samenwerking tussen programma’s en soft-/hardware, zoals het samenwerken van een iPhone met een MacBook) verbetert. Denk hierbij aan continuïteitsfuncties zoals Handoff of Universal Control, waarmee je heel makkelijk op meerdere Apple-apparaten kunt werken. Vaak werkt een update bovendien als een frisse start voor jouw laptop, en werkt deze nét even sneller dan voorheen.

Nadelen updates MacBook

Een (oude) MacBook updaten kan ook nadelen met zich meebrengen. Zo kunnen sommige apps zo verouderd zijn dat je ze na een update niet meer kunt gebruiken. Het tegenovergestelde kan ook. De nieuwste software is in dit geval zo verder ontwikkeld, dat jouw oude MacBook hier geen ruimte of opslag voor heeft en dit niet meer of moeilijker kan verwerken. Dit leidt vaak tot langzamere prestaties omdat de processor (CPU) moeite heeft alles te verwerken. De laptop raakt hierdoor oververhit, waardoor de ventilator overuren moet draaien. En alsof een trage Mac nog niet irritant genoeg was, kan dit ook nog veel geluid veroorzaken. Voor oude MacBooks heeft Apple gelukkig wel iets bedacht, namelijk beveiligingsupdates voor oudere systemen. Of jouw MacBook nog beveiligingsupdates ontvangt kun je vinden op de site van Apple. 

MacOS-update

Apple laat automatisch van zich horen als het gaat om een update voor software van MacOS, het besturingssysteem van Apple. Je krijgt hier meldingen van in het Berichtencentrum van Apple, waarna je de update meteen kunt uitvoeren of kunt inplannen. Ook kun je updates zelf uitvoeren via het Apple-menu > ‘Systeeminstellingen’ > ‘Algemeen’ > ‘Software-update’.

MacOS-update instellen

Updates kun je ook automatisch instellen. Dit doe je ook weer via het Apple-menu, bij ‘Systeeminstellingen’ > ‘Algemeen’ > ‘Software-update’ > ‘Automatische updates’. Je kunt hier kiezen om beschikbare updates, updates van macOS, updates voor apps uit de App-store en systeembestanden en beveiligingsmaatregelen automatisch te downloaden en te installeren zodra deze beschikbaar zijn. De specialisten van ThePhoneLab adviseren je alleen de beveiligingsupdates automatisch in te stellen; de grotere macOS-upgrades kun je beter handmatig installeren. Dan kun je er de tijd voor nemen, en bovendien goed controleren of de betreffende update ook echt een upgrade is voor jouw model Mac. Let erop dat updates alleen geïnstalleerd kunnen worden als de oplader van jouw MacBook is aangesloten op elektriciteit.

Hulp bij updaten

Heb je vragen over bepaalde updates of zou je graag hulp willen bij het updaten van jouw MacBook? Kom gerust langs in een van de winkels van ThePhoneLab. Wij helpen je hier graag (kosteloos) mee! Ook kun je bij ons terecht voor tips over updates van jouw mobiele telefoon. Op onze website kun je per toestel zien welke reparaties en services wij aanbieden – zo ook updates. En door!