Menu Close

Merk je dat je laptop steeds heter wordt, zelfs bij normaal gebruik? Een oververhitte laptop kan zorgen voor trage prestaties, luidruchtige ventilatoren en in het ergste geval zelfs schade aan de hardware. Maar waarom wordt je laptop heet? En wat kun je eraan doen?  In deze blog leggen we uit waarom je laptop heet wordt en helpen we je dit eenvoudig op te lossen.

  • Waarom wordt jouw laptop zo warm?
  • Gevaren van een oververhitte laptop
  • Handige en effectieve afkoeltips
  • Controle laptop

Waarom wordt jouw laptop zo warm?

Een laptop die aanvoelt als een mini kookplaat is niet alleen vervelend, maar kan ook de prestaties beïnvloeden. Maar waarom wordt je laptop zo warm/heet? We leggen het je hieronder uit:

Ophoping van stof en vuil

Stof en vuil verstoppen de ventilatieopeningen, waardoor de warmte niet goed wordt afgevoerd. Dit dwingt je laptop harder te werken, wat hem alleen maar warmer maakt. Je laptop intern laten schoonmaken?

Maak hier je afspraak bij ThePhoneLab voor een diepe reiniging van je Windows laptop:

Laptop reiniging

Zware programma’s op de achtergrond

Hoe meer taken je laptop uitvoert, hoe harder de processor moet werken en hoe meer warmte hij produceert. Grote programma’s en een zachte ondergrond (zoals een bed of bank) maken het probleem nog erger.

Uitgedroogde koelpasta

Tussen de processor en de koeling zit een laagje koelpasta om de warmte goed over te dragen. Na verloop van tijd droogt dit uit, waardoor de koeling minder effectief wordt en je laptop sneller oververhit raakt.

Defecte of inefficiënte koeling

Werken de ventilatoren niet goed of draaien ze te langzaam? Dan blijft de warmte hangen in je laptop. Vooral bij oudere  laptops met weinig ventilatie ruimte schiet de koeling tekort. Dit kan erop wijzen dat de ventilatoren van je laptop moeten worden vervangen. Maak hier je afspraak voor een ventilator vervanging bij ThePhoneLab.

Gevaren van een oververhitte laptop

Een warme laptop is vervelend, maar een oververhitte laptop is pas echt een heet hangijzer. Letterlijk. Naast dat het oncomfortabel is om een mini stralingskachel op schoot te hebben, kan langdurige hitte grote problemen veroorzaken.

Allereerst leidt de snelheid van je laptop eronder. Zodra de temperatuur oploopt, schakelt hij automatisch een tandje terug om zichzelf te beschermen. Gevolg? Programma’s reageren traag, je muis beweegt alsof hij door stroop glijdt en zelfs een simpele webpagina openen voelt als een marathon. Dit en meer lees je in: ‘is jouw laptop traag? zo fix je dat in no time!’

Daarnaast kan je laptop onverwachts crashen of zichzelf uitschakelen. Niet bepaald handig als je net een belangrijk document aan het typen was (en je toevallig net niet had opgeslagen). En als de hitte blijft aanhouden, kunnen onderdelen zoals de processor en batterij blijvende schade oplopen. In extreme gevallen kan de soldeerverbinding zelfs smelten en hoewel gesmolten kaas geweldig is, geldt dat niet voor je laptop. Ook je batterij heeft het zwaar te verduren. Warmte versnelt slijtage, waardoor je laptop steeds sneller energie verliest. Ben jij toe aan een nieuwe laptop batterij? We helpen je graag verder! Wacht niet te lang en maak een afspraak voor een batterij vervanging voor jouw laptop bij ThePhoneLab.

Kortom: oververhitting is niet alleen irritant, maar ook slecht voor de levensduur van je laptop. 

Laptop koel tips

  1. Zorg voor goede ventilatie
    Zet je laptop op een harde, vlakke ondergrond en vermijd zachte oppervlakken zoals een bed of bank. Gebruik eventueel een laptop standaard om de luchtstroom te verbeteren.
  2. Houd je laptop schoon, fysiek en digitaal
    Stof en vuil verstoppen de ventilatieopeningen en ventilatoren. Blaas ze regelmatig schoon met perslucht of gebruik een zachte borstel om stofophoping te voorkomen. Houd daarnaast je digitale omgeving (bestanden en programma’s) schoon, weten hoe je dit het beste kunt aanpakken? lees dan: Je laptop opschonen, zonder moeite.
  3. Sluit onnodige programma’s
    Hoe minder je laptop hoeft te doen, hoe minder warmte hij produceert. Sluit zware programma’s af, vooral als je je laptop voor een tijdje niet gebruikt.
  4. Koelpasta vervangen
    Is je laptop al wat ouder en wordt hij structureel te warm? Dan kan uitgedroogde koelpasta de boosdoener zijn. Laat dit professioneel vervangen of doe het zelf als je handig bent. Weten wanneer je laptop aan vervanging toe is en hoe lang hij nog mee kan? Lees dan: Hoelang gaat een laptop mee?
  5. Gebruik een cooling pad
    Een externe laptop koeler met ingebouwde ventilatoren kan helpen om de temperatuur omlaag te brengen, vooral bij intensief gebruik zoals gamen of videobewerking.

Laptop laten controleren

Blijft je laptop ondanks alle tips te warm worden? Dan is het tijd voor een grondige controle. Langdurige hitte kan je hardware dus beschadigen en de prestaties flink verminderen. Gelukkig kun je bij ons terecht voor gratis advies, een professionele laptop controle en grondige reiniging. Onze experts controleren je laptop op alle mogelijke oorzaken en bieden jouw de beste oplossing met de beste service. Twijfel je of je laptop toe is aan onderhoud? Kom gerust langs voor een kosteloze diagnose of maak hier direct een afspraak online. Wij helpen je graag, zodat jouw laptop weer koel en snel werkt!