Menu Close

Er is weinig vervelender dan gegrepen te worden door een virus, ook voor een MacBook. De virusscanners van macOS beschermen je daartegen. Maar beschermen ze wel genoeg? En wat gebeurt er als je laptop een virus heeft? In dit blog lees je hoe je virussen buiten de deur kunt houden.

Heeft mijn MacBook een virusscanner?

Alle Apple-apparaten bevatten standaard een eigen virusscan – ook jouw MacBook dus. Het wordt ook wel antivirussoftware genoemd: beveiligingsprogramma’s die voorkomen dat virussen jouw laptop binnendringen. Zonder dat je het doorhebt draait deze software op jouw MacBook, en wordt het automatisch geüpdatet – je hoeft het dus niet apart te downloaden.

Wat is een virus eigenlijk?

Op computergebied is een virus de overkoepelende naam voor schadelijke software zoals Trojaanse paarden, wormen, spyware, valse (rogue) beveiligingssoftware en simpelweg virussen. Deze software kan ongewenst jouw computer of laptop binnendringen en schade aanbrengen aan het besturingssysteem. Virussen kunnen ook activiteiten onder jouw naam uitvoeren, bijvoorbeeld door een hacker die een device binnendringt, of een virus dat zonder toestemming e-mails verstuurt of gegevens verwijdert. Een andere verzamelnaam voor virussen is ook wel malware, de afkorting van malicious software (vertaald: schadelijke software), en kan op elk apparaat toeslaan – dus ook op jouw iPhone.

Wat kan ik doen om mijn MacBook te beschermen tegen virussen?

Ook al heeft het macOS een eigen ingebouwd beveiligingssysteem, je kunt altijd jouw MacBook extra beschermen tegen virussen. Het belangrijkst is hierbij jouw eigen pc-gedrag, omdat virussen vaak jouw computer of laptop binnendringen door verkeerde downloads of chatberichten of e-mails met links of bijlages die virussen bevatten (spam). Download daarom altijd programma’s of apps via de App Store en open geen websites, berichten, bijlages, links of afbeeldingen die je niet vertrouwt. Twijfel je aan de betrouwbaarheid? Verplaats de bron dan altijd naar de spambox, map ongewenste reclame of prullenmand, en leeg deze.

Beveiligingsinstellingen MacBook

Via de beveiligingsinstellingen van jouw MacBook kun je grotendeels voorkomen dat virussen jouw laptop binnendringen. Via de instellingen ‘Privacy en beveiliging’ kun je instellen dat onveilige apps jouw MacBook niet bereiken.

  1. Selecteer in het Apple-menu in de linkerbovenhoek van het scherm de optie ‘Systeeminstellingen’.
  2. Klik op ‘Privacy en beveiliging’ in de navigatiekolom (soms moet je naar beneden scrollen).
  3. Ga naar het tabblad ‘Beveiliging’. Kies de bron/bronnen waaruit jouw MacBook software mag installeren:
    –  ‘App Store’. Alle apps die je in deze online winkel kunt downloaden, zijn bekend bij Apple en gecontroleerd door macOS. Apple verwijdert onbetrouwbare apps meteen uit het aanbod.
    – ‘App Store en bekende ontwikkelaars’. Alle apps en apps van bekende ontwikkelaars die je in deze online winkel kunt downloaden, zijn bekend bij Apple en gecontroleerd door macOS. Apple trekt de machtiging in van onbetrouwbare apps en/of verwijdert ze uit het aanbod.

Heeft mijn MacBook extra virusscanners nodig?

De automatisch ingebouwde antivirusscanners op jouw MacBook kunnen als heel betrouwbaar worden gezien. Ook staat macOS erom bekend weinig last te hebben van schadelijke software. Het is daarom niet noodzakelijk om aparte virusscanners te downloaden. Bovendien krijg je van virusscanners zoals AVG, Bitdefener, McAfee of Norton vaak zelfs zoveel meldingen en grijpen ze zo vaak in dat ze zich bijna zelf als virus gedragen. Wij raden je dus af een extra virusscanner te installeren op jouw MacBook. Let wel altijd goed op je eigen computergebruik en -gedrag. Wees altijd op je hoede en denk goed na voor je op een link klikt of een waarschuwing wegklikt.

Heeft mijn MacBook een virus?

Het korte en juiste antwoord op deze vraag is nee, jouw MacBook heeft geen virus. De ingebouwde beveiligingssoftware van macOS is zo goed dat er nog nooit een grootschalige, succesvolle uitrol van een virus is geweest. Toch benadrukken wij nogmaals dat je altijd alert moet blijven op phishing: vul nooit persoonlijke of inloggegevens in op een website die niet betrouwbaar is.

Hoe verwijder ik een virus van mijn MacBook?

Als je een melding krijgt van een virus, sluit en verplaats de app dan zo snel mogelijk naar de prullenmand en leeg deze meteen. Kun je de app niet stoppen? Kies dan voor geforceerd stoppen:

  1. Houd deze drie toetsen tegelijkertijd ingedrukt: Option (⌥) + Command () + Escape.
  2. Kies in het Apple-menu de optie ‘Forceer stop’.
  3. Selecteer in het venster de app waar het over gaat en klik op ‘Forceer stop’. Lukt dat niet? Ga dan door met stap 4.
  4. Ga naar de Apple-zoekbalk en klik op ‘Ga’.
  5. Selecteer ‘Hulpprogramma’s’.
  6. Dubbelklik op ‘Activiteitenweergave’.
  7. Zoek in de lijst met apps naar een verdachte activiteit, klik hierop, gevolgd door het Stop-icoon in de linkerbovenhoek.
  8. Selecteer ‘Forceer stop’ in het venster dat verschijnt.

Vraag ThePhonelab om hulp

Ben je toch bang dat jouw MacBook een virus heeft, hoe onwaarschijnlijk dat ook is? Wij begrijpen dat je dan het zekere voor het onzekere wilt nemen. Een softwareherstel is in dat geval de meest grondige stap die je kunt zetten. Zet de Mac terug naar de fabrieksinstellingen, zodat alle data en een eventueel virus wordt verwijderd. Lukt het je niet? Maak dan een afspraak voor een MacBook softwareherstel. Je bent van harte welkom in een van onze winkels. Onze specialisten helpen je graag om jouw MacBook weer als vanouds te laten werken. En door!