MacBook geforceerd stoppen
Een MacBook geforceerd stoppen is het laatste redmiddel als een app of je laptop zelf vastloopt. Op deze pagina in onze ThePhoneLab Kennisbank leggen wij je uit hoe het komt dat jouw MacBook niet meer reageert en hoe je deze op een veilige manier weer aan de praat krijgt. En door!
Waarom MacBook geforceerd stoppen?
Hoe rigoureus het ook klinkt, soms is het geforceerd stoppen of geforceerd sluiten van je MacBook de enige oplossing om verder te kunnen waar je gebleven was. Het komt namelijk weleens voor dat een laptop vastloopt en niet meer reageert, bijvoorbeeld door een applicatie die niet goed werkt. Je merkt dit vanzelf – het toetsenbord en de muis reageren nergens meer op en ook de draaiende wachtcursor (ook wel strandbal, spinning wheel of rainbow wheel genoemd) verschijnt in beeld. Om dit op te lossen hebben wij de stappen die je moet zetten voor je op een rijtje gezet.
Hoe kan ik mijn MacBook geforceerd stoppen?
Een MacBook of een app op de Mac geforceerd stoppen is de eerste en simpelste stap die je zet als je laptop niet meer reageert of vastloopt.
- Kies de optie ‘Forceer stop’ in het Apple-menu of houd deze toetsencombinatie ingedrukt: Option (⌥) + Command (⌘) + Escape.
- In het venster ‘Forceer stop’ dat nu wordt geopend klik je op de app die je wilt afsluiten en klik je op ‘Forceer stop’.
De Mac zou nu weer moeten werken. Lukt dit niet? Dan probeer je de MacBook te herstarten via ‘Herstart’ in het Apple-menu. Als dit niet automatisch lukt, dan probeer je het geforceerd:
- Houd de aan/uit-knop 10 seconden ingedrukt totdat het Apple logo verschijnt. Je MacBook wordt nu uitgeschakeld.
- Start de MacBook opnieuw op (als deze dit niet al vanzelf doet). Je zou nu verder moeten kunnen gaan waar je gebleven was!
Wat als mijn MacBook na geforceerd stoppen nog steeds niet reageert?
Reageert jouw MacBook na een geforceerde stop nog steeds niet als vanouds? Houd er rekening mee dat externe aansluitingen (bijvoorbeeld een muis, een printer of een harde schijf) ook voor storingen kunnen zorgen. Probeer deze daarom ook af- en aan te sluiten en eventueel los te koppelen. Ook kan het zijn dat jouw MacBook langzamer werkt dan normaal, vanwege ouderdom en/of een te grote belasting. In de Kennisbank van ThePhoneLab helpen wij je verder om jouw MacBook opnieuw te installeren of om deze zelfs naar fabrieksinstellingen te herstellen.
Mijn MacBook gaat niet meer aan
Hebben bovenstaande stappen en de andere artikelen in de Kennisbank je niet verder geholpen? Op deze pagina hebben wij allerlei mogelijke oorzaken van een niet-werkende laptop voor je op een rijtje gezet. Ook ben je van harte welkom in een van onze winkels, zodat onze specialisten een gratis diagnose kunnen stellen en eventueel meteen jouw laptop kunnen repareren.