Menu Close

Hoe waterdicht is jouw smartphone eigenlijk? 

Bij ThePhoneLab houden we van dromen, dus droom even lekker met ons mee..
Het is een zondag in juli, de winterkleding ligt al lang en breed in de mottenballen, de thermometer geeft een zeer comfortabele 25 graden aan en je zit lekker te bakken op een bootje op de Nederlandse wateren.

Op een gegeven moment wordt het je iets te warm en besluit je een verfrissende duik te nemen. Een grote plons zorgt voor de nodige verkoeling, maar dan voel je het.. Je iPhone 5 zit nog in de zak van je zwembroek. En laat die nou net niet waterdicht zijn. Tijd voor een nieuw exemplaar (of je wilt je smartphone repareren), maar welke moet je kiezen als je wilt dat je telefoon in het vervolg zulke zwempartijen overleefd?

 

Waterdichtheid meten met IP-rating 

Tegenwoordig geeft elke fabrikant zijn smartphones het stempel waterdicht mee, maar om de waterdichtheid te meten is er de Ingress Protection Rating (IP-rating).

Met het toekennen van zo’n rating wordt rekening gehouden met twee factoren. De eerste factor is de mate van bescherming tegen het indringen van objecten. Onder objecten valt onder andere stof, dus deze noemen we voor het gemak even de stof-factor. Hier kan je een score verdienen van 1 t/m 6, waar 6 het hoogst is.

De tweede factor is de waterdichtheid. Op dit onderdeel kan je een score verdienen van 1 t/m 8, waar 1 betekent dat elke druppel funest kan zijn en 8 betekent dat je toestel mee mag doen aan waterpolo. De twee scores naast elkaar vormen de definitieve IP-rating van een apparaat. Scoort je smartphone een 4 op de stof-factor en een 6 op de waterdichtheids-factor dan is de IP-rating 46. Zo is de maximale score dus 68.

 

IP ratings
Bron: https://www.nemaenclosures.com/

 

Apple’s iPhone: IP67

Vanaf de iPhone 7 beweert Apple dat zijn toestellen waterdicht zijn. Maar 100% waterdicht zijn ze niet, aangezien alle iPhones sinds 2016 een score van 67 halen. Zo ook de laatste modellen, de iPhone 8, 8 Plus en de iPhone X. Stof zal je niet snel aantreffen aan de binnenkant van de smartphone gezien de hoogste score van 6 op het eerste onderdeel. Maar qua waterdichtheid kunnen de telefoons nog verbeterd worden met één puntje. Laat je hem per ongeluk in het toilet vallen? Geen probleem. Valt het toestel van de hoge duikplank? Dan kan Apple niet garanderen dat je smartphone het overleefd.

 

Samsung: IP68

Ben jij het type dat zijn mobiele telefoon vaak per ongeluk zwemles geeft? Dan zijn de Zuid-Koreaanse smartphones van Samsung een uitkomst. Zo scoren sinds 2016 alle toestellen een 6 op stofdichtheid en een 8 op waterdichtheid. Zo ook de laatste modellen zoals de Samsung Galaxy S8, S8+ en de Note 8. Ook bij de verwachte Galaxy S9-lijn die in maart zal worden gepresenteerd zal dit niet anders zijn.

 

LG: IP68

Zuid-Koreanen hechten kennelijk erg veel waarde aan het buitenhouden van water uit hun toestellen, want ook de smartphones van het eveneens Zuid-Koreaanse LG krijgen de maximale IP-rating van 68. De LG G6 en de LG V30 zijn daarom dan ook perfecte telefoons als het gaat om stof- en waterdichtheid.

 

Google’s Pixel: IP35

Toegegeven, de eerste smartphones van Samsung en Apple waren natuurlijk ook niet stof-en waterdicht maar anno 2018 verwacht je toch wel dat je beste vriend op broekzakformaat tegen een plonsje kan. Dit hoef je van Amerikaanse techgigant Google (nog) niet te verwachten in ieder geval. Stof krijgt vrij baan en een plons in het toilet betekent hoogstwaarschijnlijk al een enkele reis naar een bak met rijst.

Staat jouw toestel hier niet tussen? Zoek dan op Google naar de naam van jouw smartphone met ‘IP-rating’ erachter en leg de uitkomst langs de afbeelding hierboven. Toch handig om te weten of jouw telefoon mee kan naar het strand van de zomer.
Waterdicht of niet. Heeft je telefoon toch kuren na een date met een glas bier, een tropische regenbui of elke andere vorm van vocht? Laat hem dan bij ons repareren. Bijvoorbeeld bij ons hagelnieuwe filiaal in Haarlem of een van onze andere drie vestigingen in Amsterdam!