Menu Close

Tijdens deze coronavirus pandemie bevelen de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en het RIVM u aan om vaak aangeraakte oppervlakken, waaronder telefoons, regelmatig te desinfecteren. 

Er zijn goede manieren om uw smartphone schoon te maken en ook verkeerde manieren. Veel van de standaard reinigingsproducten die u mogelijk gebruikt om andere oppervlakken te desinfecteren, kunnen uw telefoon beschadigen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan allesreiniger of andere huishoudelijke producten. 

Leren hoe u uw telefoon op de juiste manier schoonmaakt is belangrijk. Vooral nu het COVID-19 virus ook Nederland heeft bereikt en zich blijft verspreiden.

Smartphone schoonmaken: Water- en zeep methode

Veel telefoonfabrikanten, waaronder Samsung, waarschuwen voor het gebruik van gewone schoonmaakproducten om uw smartphone schoon te maken, omdat de stoffen beschermende coatings, zoals de oleofobe coating van het beeldscherm, kunnen beschadigen.

Deze methode gebruikt in plaats daarvan gewone oude zeep. Wees voorzichtig met de hoeveelheid water die u gebruikt en zorg ervoor dat er geen water in de poorten van de telefoon komt. (Om die reden is het waarschijnlijk het beste om deze methode alleen te gebruiken op telefoons met een IP-classificatie voor waterbestendigheid. Raadpleeg hiervoor de handleiding van uw telefoon.)

 

Wat je nodig hebt:

 • Zachte, pluisvrije doek zoals microvezel
 • Gedistilleerd water
 • Milde handzeep 
 • Wattenstaafjes
   1. Schakel de telefoon uit en verwijder alle hoesjes of accessoires.
   2. Maak in een bakje een warme oplossing van water en zeep. Denk hierbij aan een ratio van 80% water, 20% zeep.
   3. Bevochtig een doek met de oplossing (maar laat deze niet weken) en veeg het scherm van uw  telefoon af, vermijd poorten en andere openingen.
   4. Gebruik droge wattenstaafjes rond cameralenzen, poorten en andere openingen. Blaas indien nodig lucht met uw mond om stof en andere deeltjes los te maken. Gebruik nooit perslucht (meer hierover hieronder).
   5. Laat de telefoon volledig drogen voordat u hem weer in een hoesje steekt of eventuele bijlagen aansluit.

Opmerking: als u een oudere telefoon heeft die mogelijk minder goed bestand is tegen vloeistoffen, veegt u deze alleen af ​​met een droge doek.

 

Smartphone schoonmaken met Isopropylalcohol (vanaf 70%)

Zoals eerder vermeld, waarschuwen fabrikanten voor het gebruik van schoonmaakproducten op telefoons. Maar als je je echt zorgen maakt over ziektekiemen, is het tijd om te kiezen voor isopropylalcohol.

Wat je nodig hebt:

 • Zachte, pluisvrije doeken zoals microvezel
 • Isopropylalcohol (vanaf 70%)
 • Gedistilleerd water
 • Spuitfles (klein reis voormaat)
 • Wattenstaafjes
   1. Schakel de telefoon uit en verwijder alle hoesjes of accessoires.
   2. Meng in de spuitfles twee derden gedestilleerd water en een derde isopropylalcohol. Uiteindelijk zou de oplossing ongeveer 30% alcohol moeten zijn.
   3. Spuit de oplossing lichtjes op een doek zodat deze vochtig maar niet kletsnat is. Veeg de telefoon schoon en vermijd poorten en andere openingen.
   4. Gebruik droge wattenstaafjes rond de cameralenzen, poorten en andere openingen. Blaas indien nodig lucht met uw mond om stof en andere deeltjes los te maken. Gebruik hiervoor geen perslucht.
   5. Laat de telefoon volledig drogen voordat u hem weer in een hoes plaatst of eventuele accessoires aansluit.

 

Wat NIET te gebruiken:

Het schoonmaken van je telefoon is belangrijk om mogelijke ziektekiemen en de verspreiding hiervan te voorkomen, maar je wilt je smartphone natuurlijk ook niet beschadigen. Vermijd dus deze items:

 • Glazenwassers (zoals Glassex)
 • Keukenreinigers (zoals alles reiniger)
 • Papieren handdoeken (ze kunnen vuil achterlaten en zelfs krassen maken op het oppervlak van je telefoon)
 • Perslucht (de intense pers krachten kunnen poorten beschadigen, met name de microfoon)

 

Vergeet uw smartphone hoesje niet!

Wat heeft het voor zin om alle moeite te doen om je smartphone schoon te maken als je hem weer in een vuile hoes plaatst? Dit is wat u kunt gebruiken om elk type telefoonhoesje schoon te maken:

Plastic hoesje: In tegenstelling tot uw smartphone mag er voor de meeste plastic smartphone hoesjes wel bleekmiddel en andere huishoudelijke schoonmaakmiddelen worden gebruikt. Spoel af en laat deze opdrogen voordat deze wordt terug geplaatst op de smartphone. 

Rubberen en siliconen hoesjes: Bevochtig een doek met een oplossing van afwasmiddel en water en veeg hiermee de case grondig af. Laat deze vervolgens rustig drogen voordat deze wordt terug geplaatst op het toestel.

Houten hoesje: Bevochtig een doek met een oplossing van twee delen water tot een deel azijn en veeg hiermee de case grondig af. Laat deze vervolgens rustig drogen voordat deze wordt terug geplaatst op het toestel.

Leren hoesjes: Maak een doek licht vochtig met een oplossing van milde handzeep en water en veeg hiermee de case af. Droog af met een andere doek, bijvoorbeeld microvezel. Optioneel: Breng leer-conditioner aan op de hoes om het leer zijn glans weer terug te geven.

Het is belangrijk de hoes altijd goed te laten drogen voordat je hem weer op de telefoon plaatst!

Houd uw handen schoon.

De beste manier om uw smartphone schoon te houden, is door de bron zo goed mogelijk schoon te houden. Was handen regelmatig en vooral voordat u de telefoon aanraakt! Let ook op waar u uw telefoon meeneemt en gebruikt. Het RIVM heeft zelfs geadviseerd de telefoon zo min mogelijk te gebruiken wanneer u zich bevindt in een openbare ruimte of in het OV.

Vragen over het schoonmaken van uw smartphone?

Mochten er na het lezen van dit artikel toch nog vragen zijn over het schoonhouden van uw smartphone of tablet, dan kunt u gerust contact opnemen met een van onze specialisten van The Phone Lab. Wij kunnen u zo goed mogelijk bijstaan in het op de juiste manier schoon houden van uw persoonlijke smartphone of tablet!