Tijdens deze coronapandemie bevelen de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en het RIVM aan om oppervlakken die je vaak aanraakt, zoals je smartphone, regelmatig te desinfecteren. De Telegraaf schreef zelfs een artikel waarin stond dat het coronavirus 28 dagen besmettelijk kan blijven op onder meer bankbiljetten, glazen schermen van smartphones en roestvrij staal. 

Er zijn goede manieren en verkeerde manieren om je smartphone schoon te maken. Veel van de standaard reinigingsproducten in je keukenkastjes kunnen je telefoon juist beschadigen. Bijvoorbeeld allesreiniger of andere huishoudelijke producten. In deze blog leggen we je uit wat je wél en niet moet doen om jouw smartphone te desinfecteren!

 

Smartphone schoonmaken: methode water en zeep

Veel telefoonfabrikanten, waaronder Samsung, raden met klem af om je smartphone schoon te maken met gewone schoonmaakproducten. De stoffen in deze producten kunnen beschermende coatings, zoals de oleofobe-coating, van het beeldscherm beschadigen.

Gebruik daarom de oude, vertrouwde methode van water en zeep. Wees voorzichtig met de hoeveelheid water en zorg ervoor dat er geen water in de poorten van de telefoon komt. Om die reden is het waarschijnlijk het beste om deze methode alleen toe te passen op telefoons met een IP-classificatie voor waterbestendigheid.

Wat heb je nodig:

 • Zachte, pluisvrije doek van microvezel
 • Gedistilleerd water
 • Milde handzeep 
 • Wattenstaafjes
   1. Schakel de telefoon uit en verwijder alle hoesjes en accessoires.
   2. Maak in een bakje een oplossing van warm water en zeep. Denk hierbij aan een ratio van 80% water en 20% zeep.
   3. Bevochtig de doek met de oplossing (maar laat deze er niet in weken) en veeg het scherm van je telefoon schoon. Vermijd poorten en andere openingen.
   4. Gebruik de droge wattenstaafjes rond de cameralenzen, poorten en andere openingen. Blaas indien nodig met je mond om stof en andere deeltjes los te maken. Gebruik nooit perslucht (verderop in deze blog leggen we je uit waarom).
   5. Laat je telefoon volledig drogen voordat je hem weer in een hoesje plaatst of eventuele accessoires aansluit.

Belangrijk: heb je een oudere telefoon die mogelijk minder goed tegen vloeistoffen kan? Veeg deze dan alleen af ​​met een droge doek.

 

Smartphone schoonmaken met Isopropylalcohol (vanaf 70%)

Zoals eerder vermeld, waarschuwen fabrikanten voor het gebruik van schoonmaakproducten op smartphones. Wil je toch iets sterkers gebruiken dan handzeep omdat je je je zorgen maakt over ronddwalende ziektekiemen? Dan is het tijd om met isopropylalcohol aan de slag te gaan. Dit product kun je kopen bij de drogist.

Wat heb je nodig:

 • Zachte, pluisvrije doek van microvezel
 • Gedistilleerd water
 • Isopropylalcohol (vanaf 70%)
 • Spuitfles (klein reisformaat)
 • Wattenstaafjes
   1. Schakel de telefoon uit en verwijder alle hoesjes en accessoires.
   2. Meng in de spuitfles twee derde gedestilleerd water en één derde isopropylalcohol. Uiteindelijk zou de oplossing ongeveer uit 30% alcohol moeten bestaan.
   3. Spuit de oplossing lichtjes op een doek zodat deze vochtig is maar niet kletsnat. Veeg de telefoon schoon maar vermijd poorten en andere openingen.
   4. Gebruik droge wattenstaafjes rond de cameralenzen, poorten en andere openingen. Blaas indien nodig met je mond om stof en andere deeltjes los te maken. Gebruik nooit perslucht (verderop in deze blog leggen we je uit waarom).
   5. Laat de telefoon volledig drogen voordat je hem weer in een hoesje plaatst of eventuele accessoires aansluit.

 

Wat NIET te gebruiken:

Het schoonmaken van je telefoon is belangrijk om mogelijke ziektekiemen en de verspreiding hiervan te voorkomen, maar je wil je smartphone natuurlijk niet beschadigen. Vermijd de volgende items:

 • Glazenwassers (zoals Glassex)
 • Keukenreinigers (zoals allesreiniger)
 • Papieren handdoeken (deze kunnen vuil achterlaten en zelfs krassen maken op het oppervlak van je telefoon)
 • Perslucht (de intense perskrachten kunnen poorten beschadigen, met name de microfoon)

 

Vergeet je smartphone hoesje niet!

Het heeft weinig zin om je smartphone schoon te maken als je hem vervolgens in een vuile hoes terugplaatst. Dit is wat je kunt gebruiken om elk type telefoonhoesje schoon te maken:

Plastic hoesje: in tegenstelling tot je smartphone mogen er voor de meeste plastic smartphone hoesjes wel bleekmiddel en andere huishoudelijke schoonmaakmiddelen worden gebruikt. Spoel na het schoonmaken het hoesje af en laat deze opdrogen voordat je hem terugplaatst op de smartphone. 

Rubberen en siliconen hoesjes: bevochtig een doek met een oplossing van afwasmiddel en water en veeg hiermee het hoesje grondig schoon. Laat deze rustig drogen voordat je hem terugplaatst op de smartphone.

Houten hoesje: bevochtig een doek met een oplossing van twee delen water en één deel azijn en veeg hiermee het hoesje grondig af. Laat deze rustig drogen voordat je hem terugplaatst op de smartphone.

Leren hoesjes: maak een doek licht vochtig met een oplossing van milde handzeep en water en veeg hiermee het hoesje schoon. Droog af met een andere doek, bijvoorbeeld van microvezel. Optioneel: Breng leer-conditioner aan op de hoes om het leer zijn glans weer terug te geven. Laat het hoesje drogen voordat je hem terugplaatst op de smartphone.

Hou je handen schoon

De beste manier om je smartphone schoon te houden, is door de bron zo goed mogelijk schoon te houden. Was je handen daarom regelmatig en vooral voordat je je telefoon aanraakt. Let ook op waar je de smartphone mee naartoe neemt en waar je hem gebruikt. Het RIVM heeft zelfs geadviseerd de telefoon zo min mogelijk te gebruiken wanneer je je bevindt in een openbare ruimte of in het openbaar vervoer.

Vragen over het schoonmaken van uw smartphone?

Mochten er na het lezen van dit artikel toch nog vragen zijn over het schoonhouden van uw smartphone of tablet? Neem dan gerust contact op met een van onze specialisten van ThePhoneLab. Wij helpen je graag om op de juiste manier je smartphone of tablet schoon te houden! Ook kun je altijd langskomen voor een gratis APK-tje, waarbij we o.a. jouw smartphone weer helemaal schoon en vetvrij maken.