Menu Close

Tijdens deze corona pandemie bevelen de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en het RIVM u aan om vaak aangeraakte oppervlakken, waaronder telefoons, regelmatig te desinfecteren. 

Er zijn goede manieren en verkeerde manieren om uw smartphone schoon te maken. Veel van de standaard reinigingsproducten die u mogelijk gebruikt om andere oppervlakken te desinfecteren, kunnen uw telefoon beschadigen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan allesreiniger of andere huishoudelijke producten. 

Vooral nu het virus COVID-19 Nederland heeft bereikt en het zich blijf verspreiden, is het belangrijk uw telefoon op de juiste manier schoon te maken. In deze blog leren wij u hoe!

Smartphone schoonmaken: methode water en zeep

Veel telefoonfabrikanten, waaronder Samsung, raden met klem af uw smartphone schoon te maken met gewone schoonmaakproducten. De stoffen in deze producten kunnen beschermende coatings zoals de oleofobe coating van het beeldscherm beschadigen.

Gebruik daarom liever de alom vertrouwde methode met water en oude zeep. Wees voorzichtig met de hoeveelheid water en zorg ervoor dat er geen water in de poorten van de telefoon komt. Om die reden is het waarschijnlijk het beste om deze methode alleen toe te passen op telefoons met een IP-classificatie voor waterbestendigheid.

Wat je nodig hebt:

 • Zachte, pluisvrije doek van microvezel
 • Gedistilleerd water
 • Milde handzeep 
 • Wattenstaafjes
   1. Schakel de telefoon uit en verwijder alle hoesjes of accessoires.
   2. Maak in een bakje een warme oplossing van water en zeep. Denk hierbij aan een ratio van 80% water, 20% zeep.
   3. Bevochtig de doek met de oplossing (maar laat deze er niet in weken) en veeg het scherm van uw telefoon schoon, vermijd poorten en andere openingen.
   4. Gebruik droge wattenstaafjes rond cameralenzen, poorten en andere openingen. Blaas indien nodig lucht met uw mond om stof en andere deeltjes los te maken. Gebruik nooit perslucht (lees meer hierover verderop in deze blog).
   5. Laat de telefoon volledig drogen voordat u hem weer in een hoesje plaatst of eventuele accessoires aansluit.

Opmerking: als u een oudere telefoon heeft die mogelijk minder goed bestand is tegen vloeistoffen, veeg deze dan alleen af ​​met een droge doek.

 

Smartphone schoonmaken met Isopropylalcohol (vanaf 70%)

Zoals eerder vermeld, waarschuwen fabrikanten voor het gebruik van schoonmaakproducten op telefoons. Maar als je je zorgen maakt over ronddwalende ziektekiemen, is het tijd om met isopropylalcohol aan de slag te gaan. 

Wat je nodig hebt:

 • Zachte, pluisvrije doeken van microvezel
 • Isopropylalcohol (vanaf 70%)
 • Gedistilleerd water
 • Spuitfles (klein reisformaat)
 • Wattenstaafjes
   1. Schakel de telefoon uit en verwijder alle hoesjes of accessoires.
   2. Meng in de spuitfles twee derden gedestilleerd water en een derde isopropylalcohol. Uiteindelijk zou de oplossing ongeveer 30% alcohol moeten zijn.
   3. Spuit de oplossing lichtjes op een doek zodat deze vochtig maar niet kletsnat is. Veeg de telefoon schoon en vermijd poorten en andere openingen.
   4. Gebruik droge wattenstaafjes rond de cameralenzen, poorten en andere openingen. Blaas indien nodig met uw mond om stof en andere deeltjes los te maken. Gebruik nooit perslucht (lees meer hierover verderop in de blog).
   5. Laat de telefoon volledig drogen voordat u hem weer in een hoesje plaatst of eventuele accessoires aansluit.

 

Wat NIET te gebruiken:

Het schoonmaken van uw telefoon is belangrijk om mogelijke ziektekiemen en de verspreiding hiervan te voorkomen, maar je wilt je smartphone natuurlijk ook niet beschadigen. Vermijd dus deze items:

 • Glazenwassers (zoals Glassex)
 • Keukenreinigers (zoals alles reiniger)
 • Papieren handdoeken (deze kunnen vuil achterlaten en zelfs krassen maken op het oppervlak van je telefoon)
 • Perslucht (de intense pers krachten kunnen poorten beschadigen, en dan met name de microfoon)

 

Vergeet uw smartphone hoesje niet!

Het heeft weinig zin om uw smartphone schoon te maken als u hem vervolgens in een vuile hoes terugplaatst. Dit is wat u kunt gebruiken om elk type telefoonhoesje schoon te maken:

Plastic hoesje: in tegenstelling tot uw smartphone mogen er voor de meeste plastic smartphone hoesjes wel bleekmiddel en andere huishoudelijke schoonmaakmiddelen worden gebruikt. Spoel na het schoonmaken het hoesje af en laat deze opdrogen voordat u hem terugplaatst op de smartphone. 

Rubberen en siliconen hoesjes: bevochtig een doek met een oplossing van afwasmiddel en water en veeg hiermee het hoesje grondig schoon. Laat deze rustig drogen voordat u hem terugplaatst op de smartphone.

Houten hoesje: bevochtig een doek met een oplossing van twee delen water en een deel azijn en veeg hiermee het hoesje grondig af. Laat deze rustig drogen voordat u hem terugplaatst op de smartphone.

Leren hoesjes: maak een doek licht vochtig met een oplossing van milde handzeep en water en veeg hiermee het hoesje schoon. Droog af met een andere doek, bijvoorbeeld een van microvezel. Optioneel: Breng leer-conditioner aan op de hoes om het leer zijn glans weer terug te geven.

Het is belangrijk de hoes altijd goed te laten drogen voordat je hem weer op de telefoon plaatst!

Houd uw handen schoon.

De beste manier om uw smartphone schoon te houden, is door de bron zo goed mogelijk schoon te houden. Was handen regelmatig en vooral voordat je je telefoon aanraakt! Let ook op waar u uw telefoon mee naartoe neemt en waar je hem gebruikt. Het RIVM heeft zelfs geadviseerd de telefoon zo min mogelijk te gebruiken wanneer u zich in een openbare ruimte of in het OV bevindt.

Vragen over het schoonmaken van uw smartphone?

Mochten er na het lezen van dit artikel toch nog vragen zijn over het schoonhouden van uw smartphone of tablet, dan kunt u gerust contact opnemen met een van onze specialisten van The Phone Lab. Wij staan u zo goed mogelijk bij in het op de juiste manier schoon houden van uw smartphone of tablet!