Één week geleden hebben wij een blog geplaatst over de specificaties van de OnePlus 8 Pro, de beschikbare kleuren, de prijs en een eerste impressie. In deze periode heeft één van onze specialisten het toestel twee weken in gebruik genomen om er daarna een uitgebreide gebruikers ervaring over de schrijven. Vandaag gaan we in op hoe de telefoon in de praktijk bevalt.

OnePlus 8 Pro review

Mijn naam is Paulus Bestebroer en ik ben één van de specialisten van ThePhoneLab. Dankzij onze samenwerking met OnePlus, waarvan wij een geautoriseerd servicepunt zijn, heb ik de mogelijkheid gekregen om als één van de eerste het nieuwe vlaggenschip te testen. Ik ben zelf al jaren fan van de toestellen van OnePlus en was daarom ook heel enthousiast om te ervaren waar ze dit jaar mee weer zijn gekomen.

De overstap; hoe moet ik mijn gegevens overzetten naar mijn OnePlus 8 Pro?

Bij het overstappen naar een nieuw toestel is het uiteraard belangrijk om jouw gegevens over te zetten. OnePlus heeft hiervoor zijn eigen app genaamd OnePlus Switch en staat standaard op het toestel geïnstalleerd. De app heeft over de jaren heen veel verbeteringen gehad en doet daardoor precies wat hij moet doen. De app werkt snel, is overzichtelijk en is toegankelijk voor alle Android telefoons. Om jouw data met het minste risico over te zetten, is het echter aan te raden ook een back-up te maken in Google Drive. Mocht je dit te lastig vinden en liever niet zelf doen? Dan kunnen wij dit voor jou doen in al onze filialen.

OnePlus 8 Pro

Het gebruik van de OnePlus 8 Pro

Direct na het instellen van het toestel valt op wat voor kwalitatief hoogstandje OnePlus heeft geproduceerd dit jaar. Ondanks dat het scherm van vorig jaar al van extreem hoge kwaliteit was, hebben ze dit voor hun nieuwe generatie telefoons weer naar een hoger niveau weten te tillen. Het scherm heeft een maximale helderheid van 1444 nits (de eenheid voor luminantie) en is daarmee nog helderder dan de iPhone 11 Pro (1200 nits) en de Samsung Galaxy S20 Ultra (1342 nits). Het scherm van de OnePlus 8 Pro wint het niet alleen op helderheid, maar ook op resolutie, verversing snelheid en kleur. Zoals wel vaker het geval is bij OnePlus kampt het toestel wel met een aantal kinderziektes. Namelijk:

  1. Bij een lage helderheid lijkt er een groene gloed over het scherm te zitten, wat een vreemd beeld geeft. Dit lijkt echter een software matig probleem en zal (hopelijk) spoedig worden opgelost.
  2. Een ander probleem met het gebruik van het toestel is het grote formaat en de gebogen randen. Doordat het toestel een scherm heeft van 6.78 inch is het toestel niet erg handzaam. De telefoon bedienen met één hand is daardoor bijna onmogelijk geworden.
  3. Ook zorgen de gebogen randen nog te vaak voor onbewuste aanrakingen op het scherm. Of dit met verdere software updates kan worden opgelost is nog onduidelijk.

Over de batterij van de OnePlus 8 Pro valt veel te zeggen. Met een batterij van 4510 mAh heeft de telefoon een grotere of vergelijkbare batterij met zijn concurrentie. Alleen de S20 Ultra en de Moto G8 zitten hier met 5000 mAh significant boven. De batterijduur van de telefoon is echter wel heel afhankelijk van het gebruik en de instellingen. Hieronder een aantal punten die mij zijn opgevallen:

  1. Het eerder besproken scherm is dan wel heel mooi, maar heeft ook een grote impact op de batterij. OnePlus biedt de optie om de resolutie en/of verversing snelheid te verlagen, wat voor een grote verbetering van de batterijduur leidt.
  2. In de afgelopen 2 weken heb ik dit 1 dag geprobeerd en merkte direct dat het einde van de dag halen met het toestel altijd lukte, terwijl dat met volle helderheid, QHD+ resolutie en 120Hz verversing snelheid niet het geval was.

Hoewel de verlaging van deze instellingen in de praktijk misschien handiger zou zijn, heb ik de instellingen snel weer terug gezet om het maximale uit de telefoon te halen.

Je koopt immers ook geen Ferrari om vervolgens 100 km/ph te gaan rijden op de snelweg.

De camera’s van OnePlus zijn altijd van een wat lagere kwaliteit geweest dan die van de vlaggenschepen van andere merken. Dit jaar hebben ze echter niet bespaart op de camera bij het Pro model. Hoewel de camera op de achterkant van het toestel dusdanig groot is dat het soms vervelend kan zijn, maakt het de camera van de OnePlus 8 Pro uitstekende foto’s. De camera heeft veel verschillende opties, een goed dynamisch bereik en levert super scherpe foto’s. Binnenkort zal hier nog een uitgebreide camera review over verschijnen.

OnePlus 8 Pro Review

Conclusie

Al met al is het toestel een genot om te gebruiken. Het voelt razendsnel, de in-display fingerprint scanner werkt super, je hebt een prachtig scherm en het toestel voelt zeer premium. De kinderziektes zullen op de lange termijn hoogstwaarschijnlijk aan de hand van software updates worden opgelost OnePlus kennende. Heb jij nog advies nodig over of dit de telefoon voor jou is? Kom gerust langs in één van onze winkels in Amsterdam, Haarlem, Utrecht of Alkmaar voor advies op maat.

Eindcijfer: 8