Menu Close

Ooit nagedacht over stof in je smartphone? Je smartphone neem je bijna overal mee naar toe, je stopt hem in je broekzak of in je tas. Allemaal plekken waar zich stof bevindt, dat vervolgens weer in je telefoon gaat zitten. Wij kunnen je alvast verklappen: je telefoon gaat minder goed functioneren, hoe stoffiger je smartphone wordt.  Alles goed stofvrij houden is dan ook noodzakelijk. We gaan in deze blog in op de volgende punten:

  • Stof in plug / connector: telefoon laadt niet meer goed op
  • Stof in iPhone speaker / stof in microfoon
  • Het zit overal: stof in volumeknop of muteknop
  • De oplossing: een schoonmaakbeurt

Stof in plug / connector: telefoon laadt niet meer goed op

Dit is een van de meest voorkomende problemen die smartphone gebruikers hebben. Dit uit zich op een van de volgende manieren: 

  • Als je je telefoon uit de oplader wilt halen, gaat dit niet gemakkelijk.
  • De oplader moet in een bepaalde houding liggen om opgeladen te worden.
  • Als je telefoon eenmaal oplaad valt het stekkertje er gemakkelijk uit.

Je kan het probleem herkennen als het plastic van de lader niet goed aansluit met de behuizing van de telefoon. Na het reinigen van de oplaad poort sluit de lader goed aan, dit is te zien in de tweede foto.

Stof in speaker of stof in microfoon

 Stof heeft de neiging om de kleinste gaatjes te gaan zitten, zo ook de gaasjes voor de microfoons en speakers. Als je aan het bellen bent en merkt dat het geluid zacht is of dat je alleen wat hoort als je de telefoon luidspreker zet, dan kunnen we ervan uitgaan dat er stof voor de speaker zit dat het geluid tegenhoudt. Ook als men je niet goed kan verstaan tijdens het bellen, is stof over het algemeen de boosdoener. 

Hoe herken je dit probleem? 

Als je naar speakers en microfoons van je telefoon kijkt en ziet dat deze niet meer zwart is maar bruin gelig, dan zit er stof in het gaasje. Op de foto hieronder is aangegeven waar de microfoons en speaker zitten, bij elke telefoon zitten ze ongeveer op deze plekken. Met een simpele schoonmaak is het weer opgelost!

Het zit overal: stof in volumeknop of muteknop

Stel je moet een vergadering in en wil niet gestoord worden door het geluid van je telefoon. Dus je zet het schuifje aan de zijkant op “geluid uit”, maar deze schiet weer terug op “geluid aan”. De oorzaak hiervan is dat er stof tussen het schuifje zit. Na een schoonmaak is het streepje zichtbaar en werkt dit weer naar behoren.

De binnenkant van een stoffige telefoon.

Oplossing? Een schoonmaakbeurt! 

Alle stof gerelateerde problemen zijn op te lossen met een schoonmaakbeurt. Bij ons in de winkels bieden we klanten altijd een gratis APK’tje aan: dit houdt in dat je smartphone gratis stofvrij gemaakt en gereinigd wordt door een van de specialisten.

Ook kan je voorzichtig thuis aan de slag met een heel klein en fijn borsteltje – en als je toch bezig bent: lees onze blog over het reinigen van je smartphone.