Menu Close

Dit is een vraag die wij vaak krijgen bij ThePhoneLab. Het komt met regelmaat voor dat iemand langs komt met een kapotte telefoon of tablet die een waterschade heeft opgelopen. Zij vonden dit erg raar omdat zij dachten dat het toestel geheel waterdicht was.

Wij begrijpen de verwarring en daarom gaan wij jou in dit blog haarfijn uitleggen wat de waterdichtheid inhoudt en hoe het kan dat er waterschade is ontstaan.

Ingress Protection (IP Gradatie)

Of je nou een IOS of Android hebt, alle toestellen (behalve een OnePlus) worden weergegeven met een zogeheten Ingress Protection (IP) gradatie. Dit is een gradatie die aangeeft hoe goed jouw telefoon beschermt is tegen stof en water. Het eerste cijfer geeft aan hoe stofdicht jouw toestel is, dit cijfer loopt van 0 tot 6. Het andere cijfer geeft aan hoe waterdicht jouw telefoon of tablet is, dit cijfer loopt van 0 tot 8.

Vanaf bijvoorbeeld de Apple iPhone 7 hebben de Apple telefoons een IP-67 certificering. Dit houdt dus in dat de Apple iPhones vanaf de iPhone 7  ‘’waterdicht’ zijn. Nu hoor ik je denken: ‘’ IP-67, dat is geen IP-68?’’. Dat klopt, het enige verschil is dat een IP-67 certificering een half uur onder water kan tot een diepte van één meter, en de toestellen met een IP-68 voor een onbepaalde tijd tot drie meter diep.  Des te dieper het toestel in het water valt, des te meer druk er op het toestel komt en deze dus kapot kan gaan door een waterschade.

Addertje onder het gras

Maar voordat je nu met jouw IP-gecertificeerde Android of Apple telefoon te water springt, willen wij van ThePhoneLab je erop wijzen dat dit alleen met een hagelnieuwe telefoon onder perfecte omstandigheden kan. Zo zijn de toestellen getest in een ‘’laboratorium’’ in een bak met bronwater (dus niet in de zee en/of zwembad). Spring dus niet zomaar in het zoute water of in een zwembad vol met chloor. Hier is jouw gecertificeerde Android of Apple device niet op getest.

Ook willen wij van ThePhoneLab benadrukken dat je beter nooit met jouw telefoon of tablet het water in moet springen. Zelfs als jouw telefoon of tablet geen beschadiging heeft opgelopen geven de fabrikanten geen garantie op waterschade. Na verloop van tijd ‘’slijt’’ jouw toestel, en dus geven fabrikanten nooit garantie op een waterschade. Ook als jouw toestel een keer valt kunnen er deukjes in het frame komen. Je denkt dan dat er niks mee aan de hand is, alleen dan is jouw telefoon of tablet al niet meer waterdicht en kan het dus een waterschade oplopen. Zelfs een kleine deuk kan er al voor zorgen dat er lucht tussen het frame en scherm komt waardoor er water in jouw toestel kan komen.

 

Conclusie

Wees dus ten alle tijden voorzichtig met jouw Apple iPhone of Android. Het kleinste deukje kan er al voor zorgen dat jouw telefoon of tablet niet meer waterdicht is, terwijl jij denkt dat dit wel het geval is. Lees anders ook eens de kleine lettertjes van de fabrikant over de garantie die zij geven wanneer jij een waterschade hebt opgelopen, deze geven zij namelijk helemaal niet!

 

Toch een waterschade opgelopen?

Kom dan snel langs bij ThePhoneLab in Amsterdam, Haarlem of Utrecht! Wij kunnen binnen een uur jouw device reinigen en zullen dan onderzoeken of deze nog werkend te krijgen is. Kijk voor alle reparaties eens op Reparatie