Menu Close

Waarschijnlijk heb je het wel voorbij zien komen: Amerika en China zijn verwikkeld in een handelsoorlog. Over en weer maken ze ruzie en ook de smartphone-industrie krijgt rake klappen. De laatste maanden is het vooral Huawei versus Amerika. Dit blog legt uit waarvan China’s grootste producent van smartphones wordt beschuldigd en wat de bijbehorende gevolgen voor de consument en Huawei zelf zijn.

De beschuldigingen aan het adres van Huawei zijn de laatste maanden meer regel dan uitzondering. Zo wordt Huawei ervan verdacht dat ze spionagesoftware in hun telefoons bouwen. Om deze reden is, in opdracht van de VS, een financiele topvrouw van Huawei laatst opgepakt. Daarnaast deed Trump eind mei nog een duit in het zakje. Hij heeft ervoor gezorgd dat Google geforceerd de Android-licentie op alle Huawei telefoons moest intrekken. Hierdoor kunnen de nieuwe telefoons van Huawei niet meer draaien op het ontwikkelde Android besturingssysteem. Apps als Google Drive, Photo’s en Gmail kunnen dan niet meer gebruikt worden. Een dag na de bovengenoemde sancties kwam Amerika Huawei toch weer tegemoet: ze mogen de licentie van Google teruglenen voor de komende drie maanden. Als klapper op de vuurpijl mogen alle Huawei-telefoons zich misschien ook niet eens toevoegen aan het rijtje smartphones dat wordt voorzien van het 5G netwerk. Al deze sancties zijn natuurlijk een gigantische klap voor het bedrijf Huawei.

Het lijkt erop dat Trump dit doet om de eigen economie te beschermen.  Met het bannen van Huawei blokkeert hij niet alleen de kans op Chinese spionage. Ook zorgt hij ervoor dat andere bedrijven, waaronder Apple, een groter marktaandeel in de smartphone-industrie krijgen.  

Al deze sancties tegen Huawei hebben een zeer grote impact op de continuïteit van het bedrijf. Niet alleen kost dit voor duizenden mensen hun baan, de machtsposities in de smartphone-industrie raken uit evenwicht. Uiteraard worden de beschuldigingen ontkend door Ren Zhengfei, oprichter van Huawei. Tegelijkertijd beschuldigt hij de VS ervan ingebroken te hebben op de mail server van de Chinese smartphone fabrikant. 

Welk land er daadwerkelijk aan het hacken en bespioneren is zullen we niet snel achterhalen. Wat we wel zeker weten is dat deze handelsoorlog in de smartphone industrie niet goed is voor de prijzen van onze geliefde toestellen.