Menu Close

Afgelopen week vond in het Spaanse Barcelona het jaarlijkse Mobile World Congress plaats waar bekende en minder bekende techbedrijven hun nieuwste smartphones presenteren aan het grote publiek. Wij zetten de meest noemenswaardige aankondigingen op een rijtje in een tweedelige samenvatting.

Samsung’s nieuwe Galaxy-lijn

In een eerder artikel was al te lezen dat Samsung zijn nieuwe Galaxy S9-lijn zou presenteren op het MWC 2018. De Koreanen zijn hun belofte nagekomen en presenteerden de Samsung Galaxy S9 en het grotere model, de Galaxy S9+. Aan het uiterlijk van de toestellen is niet veel veranderd. De vingerafdrukscanner aan de achterkant is iets verplaatst naar een handigere plek en de camera beschikt nu over twee lenzen. De camera’s, zowel voor als achter, zijn ook meteen de features waar de meeste innovatie terug te vinden is. De dubbele lens zorgt ervoor dat je in vrijwel alle lichtomstandigheden mooie foto’s kunt maken. Ook kun je nu super-slomo’s maken tot 960 fps.

Andere vernieuwingen: De camera aan de voorkant maakt het nu mogelijk om, net als met de iPhone X, animaties te maken van jezelf. Met een extra speaker beschikken de toestellen over 3D surround sound waardoor muziek en series nu beter tot hun recht komen. De front-camera fungeert niet alleen meer als irisscanner maar combineert die functie nu met gezichtsherkenning voor extra veiligheid. Al met al een paar leuke nieuwe functies, maar we hadden eerlijk gezegd toch wat hogere verwachtingen van onze Koreaanse vrienden.

Galaxy S9

Bron: Samsung

Nokia is back (hopelijk)

De ambities van de ooit zo immens populaire telefoonmaker zijn eindelijk weer terug te vinden in hun productlijn. De Finnen introduceerden maar liefst vijf nieuwe toestellen waarmee ze mikken op een plek in de top 5 grootste smartphone bedrijven ter wereld.

Van de vijf nieuwe telefoons zijn er vier smartphones waarvan de Nokia 8 Scirocco het vlaggenschip is en daarmee ook de duurste. Het toestel is in alle opzichten verbeterd ten opzichte van zijn voorgangers. De overige smartphones richten zich meer op de budgetmarkt zodat er voor ieder wat wils is. De meest in het oog springende aankondiging was toch wel die van de Nokia 8110. Het toestel dat vroeger gekscherend de ‘banaan telefoon’ werd genoemd door zijn bijzondere manier van openen, de vorm en gele kleur is in een nieuw jasje gestoken. Veel weten we nog niet over het nieuwe, oude toestel maar wel dat er een nieuwe versie van snake op te vinden is, dat hij ‘gewoon’ beschikt over 4G en wifi en dat hij vanaf aanstaande juni te koop zal zijn voor de schappelijke prijs van €79.

 

Nokia introduceert vier nieuwe smartphones

Bron: Nokia

 

Land Rover Explore

Een aankondiging op het MWC 2018 uit de categorie ‘Huh?’ is toch wel die van autofabrikant Land Rover. Waarschijnlijk heeft de topman van het bedrijf zo vaak zijn smartphone kapot laten vallen dat hij het heft maar in eigen hand heeft genomen. Met het Land Rover Explore-toestel introduceert het automerk namelijk een zeer robuuste smartphone die bij uitstek geschikt is voor lange en gevaarlijke tochten door de natuur. Je kunt hem probleemloos op de grond laten vallen, de batterij gaat een dag of twee mee en er is een voorgeïnstalleerde app met zeer gedetailleerde topografische kaarten waardoor je de weg niet snel zult kwijtraken.

Landrover Slashgear

Bron: Slashgear

 

And the winner is..

Door de grote (maar niet verrassende) afwezigheid van Apple is de smartphone beurs in Barcelona toch een beetje uitgelopen op een Android-feestje. Desalniettemin werd de Amerikaanse techgigant de lachende derde van het MWC 2018. De organisatie van het evenement reikt ieder jaar traditiegetrouw de Global Mobile Awards uit voor de beste smartphone van het voorbije jaar. De vijf genomineerden voor de prestigieuze prijs waren de Huawei Mate 10 Pro, de Samsung Galaxy Note 8, de Samsung Galaxy S8 (+), de LG V30 en de iPhone X. Ondanks zijn afwezigheid op de beurs ging de iPhone X er als winnaar vandoor. Met name de camera’s, het gedurfde scherm en de intelligente besturing waren reden voor de overwinning.

iPhone X gray select

Bron: Apple

 

Dit was slechts een greep uit de introducties van nieuwe smartphones op het MWC 2018 in Barcelona. Volgende week vervolgen we de de samenvatting met onder meer Sony, Android Go, LG en een aantal nieuwe spelers op de markt. Stay tuned!