Menu Close

Volgens veel mensen is de mooiste tijd van het jaar aangebroken. De straten vullen zich met kerstlichtjes, het algemeen devies luidt: vrede op aarde en het liedje ‘Heal the world’ van wijlen Michael Jackson wordt bovengemiddeld vaak gedraaid op de radio. In het kader van ‘Heal the world, make it a better place’ is het tijd voor een serieuze noot.

Smartphones maken het leven stukken makkelijker. Alles waarvoor je vroeger minimaal acht losse apparaten nodig had, zit nu samengevat in een klein computertje dat ook nog eens past in je broekzak. En hoewel zo goed als alle fabrikanten beweren dat hun product duurzaam is geproduceerd, zorgen smartphones aan de andere kant van de wereld ook voor een groot probleem.

 

Afvalbergen en kinderarbeid

Over heel 2016 werden er wereldwijd meer dan 1,2 miljard telefoons verkocht en de verwachting is dat dit aantal in 2017 weer gegroeid zal zijn. En een nieuwe telefoon betekent meestal dat een oud model naar de eeuwige jachtvelden wordt gestuurd. Omdat het duurzaam recyclen van elektronische apparaten erg veel geld kost, belandt een groot deel, illegaal op een afvalhoop in landen met hoge armoede zoals China, Bangladesh of Nigeria.

Helaas worden daar vaak kinderen ingezet om de apparaten te scheiden,  ontmantelen of te verbranden. Dit is een groot gevaar voor de gezondheid van iedereen die in de buurt woont van zo’n stortplaats. Niet te spreken over de enorme milieuschade die dit oplevert.

 

Duurzaam én goed voor de portemonnee

Gelukkig is er een manier waarop we allemaal een steentje kunnen bijdragen aan dit probleem. Een kapotte smartphone hoeft namelijk niet in de vuilnisbak te belanden. Voor veel mensen is een slechte batterij een goed argument om over te stappen naar een nieuwer model smartphone en het oude toestel weg te doen, maar een nieuwe accu doet wonderen. Je oude beestje voelt weer aan als nieuw en zo voorkom je in in ieder geval dat de afvalberg niet groter wordt door jou toedoen. Bijkomend voordeel: je bespaart een hoop geld. Een nieuwe batterij heb je al voor zo’n €50 euro en je kunt lekker overstappen naar een goedkoop sim-only abonnement.

Dit geldt natuurlijk niet alleen voor een nieuwe batterij. Zit er een enorme barst in je scherm? Laat het repareren. Telefoon per ongeluk meegenomen tijdens de nieuwjaarsduik? Laat het repareren. iPhone oplader kapot? Koop enkel een nieuwe oplader, geen hele telefoon. Enfin, je snapt ondertussen wel wat we bedoelen, ga voor een telefoon reparatie.

Daar komt bij dat de huidige generatie telefoons langer meegaat dan twee jaar vanwege de uitstekende rekenkracht. Een toestel veroudert daardoor veel minder snel, waardoor het niet per sé nodig is om een nieuwer model aan te schaffen. De iPhone 6 of een Samsung Galaxy S6 bijvoorbeeld doen qua rekenkracht nauwelijks onder voor hun opvolgers.

 

Onze kerstboodschap: ‘Heal the world, doe duurzaam’ 

Er zijn honderd-en-één manieren waarmee je een steentje kunt bijdragen aan een betere wereld. Je telefoon laten repareren in plaats van het aanschaffen van een nieuwe is daar één van. We willen je het plezier van een nieuwe telefoon natuurlijk niet onthouden, maar heb je een berichtje van je provider ontvangen dat je mag overstappen naar een nieuw abonnement met een nieuwe smartphone? Denk dan na of je dat écht wilt. Denk na of je oude toestel met een kleine upgrade niet nog een jaar of twee mee kan. Kan je de verleiding toch niet weerstaan? Lever je oude toestel in zodat het duurzaam wordt gerecycled en ‘heal the world, make it a better place, doe duurzaam’.