Menu Close

Nieuwe iPhone-oplader? Zo herken je een namaak-kabel

Iedereen die in het bezit is, of ooit in het bezit is geweest van een iPhone, iPad of iPod heeft wel eens te maken gehad met hetzelfde probleem: een kapotte oplader. Het herkenbare witte kabeltje dat Apple standaard meelevert heeft meestal niet dezelfde levensduur als het apparaat zelf. Gevolg is dat je vroeg of laat een nieuwe oplader moet aanschaffen. De gecertificeerde kabels van Apple zijn niet goedkoop (althans niet in vergelijking met andere aanbieders) dus de kans is groot dat je kiest voor een goedkoper alternatief. Echter kan dit vervelende gevolgen hebben voor je apparaat én je huis.

 

Drie soorten oplaadkabels 

We blijven Nederlanders en als we een paar euro kunnen besparen dan zullen we dat ook doen. Maar deze eigenschap kan ervoor zorgen dat de batterij van je iDevice geen lang leven beschoren is of zelfs brand veroorzaakt in je huis. Maar hoe weet je nou welke kabel je moet kiezen als je dit wil voorkomen? Daarvoor moeten we onderscheid maken tussen vier soorten kabels:

  1. De eerste is de officiële Apple oplader. Deze is verkrijgbaar in de Apple Store of bij een Apple reseller, maar is daarmee ook gelijk de duurste optie. Koop je deze kabel dan hoef je natuurlijk geen zorgen te maken over je iPhone of over je huis.
  2. De tweede is de gecertificeerde kabel. Deze kabels zijn niet gemaakt door Apple zelf maar wel goedgekeurd door de techgigant. Dat werkt als volgt: kabels gemaakt of goedgekeurd door Apple hebben een bepaalde chip ingebouwd. Deze chip zorgt ervoor dat de kabel stopt met stroom geven zodra de accu van je iPhone op 100% is, waardoor het oplaadproces geen invloed heeft op de levensduur van je batterij. Deze kabels zijn een goedkoper alternatief dan de officiële iPhone-kabels, maar hebben nog niet de verkoopprijs waar wij Hollanders zo gek op zijn.
  3. Dit soort oplaadkabels zijn degene die over het algemeen niet meer kosten dan een tientje. Je vindt ze op websites zoals Ali-Express, op de markt of in winkels zoals de Action. Ze zien eruit als normale opladers, hebben vaak een kek kleurtje en gaan over de toonbank voor een prijs waar menig kaaskop gelukkig van wordt. Het probleem met deze kabels is dat ze niet beschikken over de door Apple gecertificeerde chip, waardoor de kans op ellende groter wordt.
  4. Als laatste zijn er nog de kabels die er precies hetzelfde uit zien als een echte Apple oplader, waar bij staat dat het een originele oplaadkabel is, maar wel verkocht worden voor minder dan een origineel snoertje.

 

Hoe herken je een nep-oplader?

Het is niet zo dat elke oplader uit de categorieën 3 en 4 per definitie zorgen voor een ontploffende iPhone en een slaapkamerbrand. Het kan zo zijn dat de namaak-chip wel goed genoeg is of dat aanbieders gewoon stunten met officiële kabels waardoor het lijkt alsof ze in categorie 4 vallen.

Er is wel een aantal dingen dat je kan doen om te controleren met wat voor kabel je te maken hebt.

  • De eerste indicatie is het moment dat je een kabeltje in je telefoon steekt. Bij accessoires zonder echte chip geeft je iPhone meestal de melding ‘Deze kabel of dit accessoire is niet gecertificeerd en werkt mogelijk niet goed met deze iPhone.’ Bij deze melding moeten de alarmbellen gaan rinkelen en adviseren wij om de kabel zo snel mogelijk in de grijze kliko te gooien.
  • De tweede indicatie is het uiterlijk van de kabel. Zoals we gewend zijn van Apple is alles wat ze maken perfect afgewerkt. Bij namaak-kabels is dat vaak niet zo, getuige het onderstaande voorbeelden:

  • De derde indicatie is de binnenkant van de kabel. Hier heb je wel een beetje technische skills en kennis voor nodig, maar als je de kabel openmaakt zie je al snel of het gemaakt is door Apple (of door Apple gecertificeerde bedrijven) of niet. Je ziet veel extra metaal, geen isolatietape en het ziet er vaak rommelig uit.

Bron: AppleInsider

Heb je nou toch beknibbeld op een iPhone-oplader en is je batterij aan zijn einde gekomen? Kom dan langs bij een van onze vestigingen en wij zorgen ervoor dat je toestel met een nieuwe batterij weer perfect functioneert. En als je er dan toch bent, koop dan een van onze gecertificeerde opladers ;).