Menu Close

Verkoop iPhone X valt tegen, maar Apple maakt grotere winst

In de nacht van donderdag op vrijdag maakte Apple de eerste kwartaalcijfers van het nieuwe jaar bekend. Waar analytici eerder voorspelden dat de cijfers tegen zouden vallen dankzij lage verkoopresultaten van de dure iPhone X, bewees Apple het tegendeel. Althans, wat de cijfers betreft.

iPhone (ni)X? 

Ondertussen kent iedereen het toestel wel. Het vlaggenschip van Apple dat in de herfst van het vorige jaar werd gepresenteerd leek op het eerste oog een must-have. Een randloos scherm en dus een hele nieuwe gebruikservaring, draadloos opladen, Animoji, gezichtsherkenning en nog veel meer. Al deze functies maken de iPhone X ook een échte must-have, maar wel voor de beter bedeelden op deze wereld. De vanaf-prijs van het beestje is dan ook niet minder dan €1160,45. Mede door deze hoge verkoopprijs en een paar kleine opstartproblemen waren de verwachtingen dat de verkopen van de iPhone lager zouden zijn dan in het eerste kwartaal van vorig jaar.

En daar kregen de experts ook gelijk in. Apple verkocht namelijk ruim een miljoen iPhones minder, waaronder dus ook de nieuwe 8 en 8+ vallen. Maar ondanks de tegenvallende verkoopcijfers van de iPhone kreeg de techgigant het toch voor elkaar om meer geld in het laatje te brengen dan in het eerste kwartaal van 2017.

 

iPad verkopen stijgen 

Ondanks dat iPhones tegenwoordig bijna hetzelfde formaat hebben en je met een iPad niet eens kunt bellen is de tablet nog steeds ongekend populair. De verkopen stijgen al bijna een jaar constant. Reden hiervoor is de populariteit van de enorme iPad Pro en de relatief lage verkoopprijzen. Verbazingwekkend aangezien Apple de verkopen van de iPad voor een periode van 13 kwartalen (?!) zag dalen.

 

Mac verkopen dalen

Het apparaat waarmee wijlen Steve Jobs het techbedrijf uit Paolo Alto groot heeft gemaakt, de Mac is in ieder geval al jaren geen reden meer van stijgende omzet en winst. De laptop en desktop-markt krimpt mede dankzij tablets. Wellicht dat een nieuwe lijn Macs voor een piek in de verkopen kan zorgen, alleen waar er normaal allerlei geruchten de ronde doen over nieuwe Apple-producten is het rond de Mac al maanden angstvallig stil.

 

Diensten en overige producten stijgen 

In deze categorieën zit de grootste stijging als het gaat om de omzet. De verkopen uit onder meer de App Stores, Apple Music, iCloud en Apple Pay (helaas niet in Nederland) lieten een groei zien van 18%.

Wat heeft Apple ook alweer nog meer in de aanbieding wat onder overige producten kan vallen? Nou, Apple TV, Apple Watch, Earpods, Beats by Dr. Dre en nog veel meer. De verkopen uit deze producten zijn met maarliefst 36% gestegen.

 

Even relativeren 

Zoals gezegd daalden de verkopen van de iPhone 8, 8+ en de iPhone X, maar daar moet wel bij gezegd worden dat het afgelopen kwartaal een week korter (13 weken) was dan hetzelfde kwartaal een jaar eerder (14 weken). Dat zal het verschil niet teniet doen, maar wel verkleinen. En toch verdiende Apple meer aan hun iPhones dan hetzelfde kwartaal in 2017. Reden: de zeer hoge verkoopprijs van de iPhone X.

Om te laten zien om wat voor getallen het precies gaat zetten we even alle cijfers op een rijtje:

Q4 2017 Cijfers Apple 2018
Q4 2017 Cijfers Apple 2018